‘PKK bizim için ilklerin başlangıcıydı’

Qamişlolu Cihan Gulo, “Ne Kürtlüğe ne de kadının varlığına ilişkin bir şey bilmiyorduk. PKK ile birlikte sorgulaya sorgulaya kendimizi tanıdık” dedi.

Qamişlo’nun Hilêliyê Mahallesi'nde yaşayan Cihan Gulo, PKK’yle tanışmasını ve etkilerini ANF’ye anlattı.


Cihan Gulo, ailesinin 1984’te PKK’yle tanıştığını belirterek, “Leyla adında bir kadın arkadaş bizim eve geldi. Amcam ile genel konularda tartışıyorlardı. Bir kadının bir erkekle tartışmasını ilk defa görüyorduk. Daha önce görmediğimiz için şaşırıyorduk. Sonrasında Heval Leyla evdeki tüm kadınları da toplayıp toplantı yaptı, birçok tartışma yürüttük. O tartışmada ‘Bize ne söylüyor’ şokundaydık. Çünkü bizim için bir ilkti. Önceden kadınlar olarak hiçbir şeyimiz yoktu. Biz kimiz, Kürt nedir, kadın ne, bunların hiçbiri yoktu. PKK’lilerin oturmasından kalkmasına, saygısına, hürmetine, annelere ve çocuklara karşı yaklaşımına kadar her şeylerini sevdik. Onlar şahsında devrimi sevdik” şeklinde konuştu. 

HALK ARASINDA DEVRİME KATILIM YARIŞI

Cihan Gulo, ailelerin devrime katılım yarışı içerisinde olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: “Kayınım o dönem Kürt Özgürlük Hareketi’ne katılmıştı. Amcam gitmediği için Ali’nin kızacağını söyledi. Keşke birlikte gitselerdi, dedi. PKK devriminin başında ortaya çıkan ve şimdiye kadar devam eden bu fedakarlık sadece bizde tek değildi. O dönem kimin çocuğu kimden önce devrime gitmiş yarışına dönmüştü. Bu fedakarlıkla çalışmalarımızı bugüne kadar sürdürdük. Hiçbir zaman pişman olmadık, olmayacağız da.” 

NEWROZ’UN ANLAMINI ÖĞRENDİK

Newroz’un gerçek anlamını da o dönem öğrendiklerini kaydeden Cihan Gulo, şunları ifade etti: “Qamişlo’da binler ayaktaydı, yürüye yürüye Newroz alanına akın ediyordu. Newroz şiar, slogan, yürüyüş, eylem oldu. Kısa bir zamanda hazırlanan çok büyük coşkusu olan bir Newroz’du. Belki şimdi bile o dönemin sıcak ruhu ve coşkusuyla kutlanamayacak kadar güzel bir Newroz’du.”

KOMA XELAT’TAN KOMA ÇİYA’YA

Gulo, Koma Xelat’tan Newroz’un coşku kaynaklarından Koma Çiya’ya geçiş sürecini de anlattı: “O dönem ailemizden birçok kişi Koma Xelat’taydı. Sonrasında Koma Xelat’tan ayrılarak kendileri bir grup oluşturmak istedi. Koma Çiya oluşturuldu, grup da ağırlıklı bizim aileden çocuklar olduğundan dolayı bizim ev seçildi. O dönem fazla imkan yoktu, grubun provaları vb. her şeyi bizim evde yapılıyordu. Ben gruba katılmaktan çok onlara destek, yardımda bulunuyordum.”