Qamişlo Kantonu’nda 8 Mart etkinlikleri

Qamişlo Kantonu’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir dizi eylem ve etkinlik gerçekleştirildi.

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri ve Örgütleri Ortak Eylem Platformu’nun organizasyonu ile seminer, kutlama ve sergi gerçekleştirildi.

QAMIŞLO

Suriye’nin Geleceği Partisi Kadın Meclisi, Qamişlo’da bölgenin folklorunu tanıtmak için bir sergi açtı.

Xerbî Mahallesi’ndeki Kadınlar Meclisi alanında açılan sergiye Kuzey ve Doğu Suriye Özgür Kadın Vakfı temsilcileri, Ermeni Toplumu Derneği, Cizre bölgesindeki kadın kurum ve örgütleri ile yurttaşlar sergiye büyük ilgi gösterdi.

Sergi 5-6 Mart tarihleri arasında saat 11:00’den öğleden sonra saat 16:00’ya kadar açık kalacak.

İlk gün Qamişlo’da açılan sergi ikinci gün Til Hemîs ilçesinde saat 10:00’dan saat 15:00’a kadar açık kalacak.

TIRBESPIYÊ

Kongra Star, Tirbespiyê ilçesinde erkeklere yönelik bir seminer verildi.  Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) salonunda verilen seminere onlarca sivil toplum kuruluş mensubu katıldı. Seminerde 8 Mart’ın önemine ve kadın mücadelesine etkisine vurgu yapıldı.

Ayrıca ilçedeki Okul Yönetimleri Komitesi, Şehit Cahîde Okulu’nda ilçe bileşenlerinin (Kürtler, Araplar ve Süryaniler) geleneksel elbiseleri ile folklorunu sergiledi.

İlçeden yüzlerce yurttaş, Özerk Yönetim kurumları üyeleri ve siyasi partiler festivale katıldı.

GIRKÊ LEGÊ

Kongra Star, Girkê Legê ilçesinde 8 Mart’ı tanıtmak için İşçi Sendikası Merkezi’nde bir seminer düzenledi. Seminere, onlarca yurttaş, sivil kurum üyeleri ve Kongra Star üyeleri katıldı.

Seminerde, özellikle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın mücadelesi ve toplumun özgürlüğü üzerindeki etkisini anlatan değerlendirmeleri dinlendi.  

DÊRIK

Kongra Star, Dêrik ilçesinde erkeklere yönelik verdiği seminerde 8 Mart’ın kadınlar için önemini anlattı. Seminer Dîcle Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.

TIL HEMÎS

Til Hemîs İlçe Meclisi binasında da bir seminer verildi. Til Hemîs Meclisi Eş Başkanı Coze El Hasûd, tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayarak, 8 Mart’ın kadın hareketlerinin mücadelesinde büyük değişimler yarattığını ifade etti.