Rojava’da en ücra yerlere kadar 8 Mart kutlamaları

Kuzey ve Doğu Suriye’nin çeşitli merkezlerinde “Devrimimizi koruyalım ve topraklarımızı özgürleştirelim” şiarıyla eylemler yapıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Örgüt ve Hareketleri Ortak Eylem Platformu, birçok bölgede düzenlediği eylemle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

ŞEDADÊ

Kongra Star Şedadê Koordinasyonu, 8 Mart etkinlikleri kapsamında ilçede çok sayıda kişinin katılımıyla etkinlik düzenledi.

Etkinlikte Kongra Star Eğitim Komitesi adına konuşan Reşa El-Qeta, “Önder Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesiyle kadın özgürlüğü üzerindeki kurallar yıkıldı. Bölge halklarının birliği sayesinde kadın devrimi başarıya ulaştı” dedi. 

Şedadê Askeri Meclisi Kadın Bürosu komutanlarından Sulaf Şedadî ise şehitlerin eşitlik ve adalet için verdiği fedakarlıkları hatırlattı.

GIRÊ SPÎ

Kongra Star, Girê Spî Kantonu Okulları Genel Müdürlüğü, göçmen kampında bir etkinlik düzenledi. Müdürlük Sözcüsü Xedîce El-Elî, Kongra Star üyesi Aya El-Îsa, Girê Spî Göçmen Kampı Eşbaşkanı Ezîze Hesen birer konuşma yaparak, tüm kadınların 8 Mart’ını kutladı.

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin kadınlara dönük işlediği suçlara dikkat çeken konuşmacılar, amaçlarının özgür kadın iradesini kırmak olduğunu söyledi. Konuşmacılar, özgür kadın davası için şehit düşen savaşçıların yolunun takip edilmesi ve Önder Abdullah Öcalan’ın felsefesine sahip çıkılması çağrısı yaptı.

Etkinlikte Şehit Rebîa El-Xelîl ve Şehit Hatim Zêdan okulu öğrencileri ile Eyn Îsa’daki Omer Bin El-Xetab ve Şiwêhan okulu öğrencileri sanat eserlerini katılımcıların beğenisine sundu.

KOBANÊ

Kongra Star Fırat Bölgesi Koordinasyonu, fırınlarda çalışan kadın emekçiler ile temizlik emekçilerine hediyeler verdi.

Özgür Kadın Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe, Kobanê Yşam Fırını’nın bütün çalışanları ve temizlik işçileri katıldı. Kobanê Halk Belediyesi Eşbaşkanı Rewşen Ebdî hediyeleri dağıttı.

QAMIŞLO

Girkê Legê Okulları Yönetim Komitesi ve Kültür ve Sanat Eğitimleri İzleme Komitesi, sanat ve kültürel ürünlerin yer aldığı bir sergi düzenledi. YPG/YPJ şehitlerinin anneleri serginin açılışını yaptıktan sonra ziyaretçiler, onlarca tablo ve el sanatları ürünlerinin yer aldığı salonu dolaştı.

Girzîro köyündeki Şehit Awaz Hecî Okulu Yönetimi de Koçerat bölgesindeki Girzîro, Gira Swer, Girkê Dijwar ve Sîmalka köyündeki okullarda öğrenciler için etkinlik düzenledi.