Rojava’da kadın örgütlerinden Lozan Çalıştayı

Kongra Star, PYD Kadın Meclisi ve Geleceğin Suriyesi Partisi Kadın Meclisi, 100’üncü yıldönümünde Lozan’ın yol açtığı yıkımları tartışmak için toplandı.

Lozan çalıştayı, Hekesê’de Demokratik Suriye Meclisi (MSD) toplantı salonunda organize edildi.

Çalıştaya 60 dolayında kadın siyasetçi ve kurum temsilcisi katıldı. Bunlar arasında MSD Yürütme Konseyi Başkanı Îlham Ehmed, YPJ Sözcüsü Roksan Mihemed, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Bêrîvan Xalid ve PYD Eş Başkanı Asya Ebdullah da yer aldı.

Ayrıca Lübnan, Irak, Güney Afrika, Ürdün ve Mısır’dan da çok sayıda akademisyen ve araştırmacı kadın aktivist, çalıtaya online olarak katılacak.

Çalıştay saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Kongra Star Koordinasyonu Üyesi Şêraz Hemo çalıştayla Lozan antlaşmasının yarattığı sonuçlara dikkat çekmek istediklerini ifade etti.

Şêraz Hemo, çalıştayda ayrıca sorunların çözümü ve ortak yaşamın inşasında kadının rolünü de ele alacaklarını belirterek, “Kadın Özerk Yönetim Projesi’nin temel taşıdır. Tüm dünyanın ilgisini çeken kadın devrimi, Ortadoğu’da ve dünyada bir değişim-dönüşüm devrimi haline geldi” dedi.

Hazırlık komitesinin verdiği bilgilere göre çalıştay bir gün sürecek. Komite, çalıştayda  “Soykırımların tarihi gerçekleri, 1850 sonrası Ortadoğu coğrafyasına yapılan dış müdahaleler, Mezopotamya’da soykırım sistemi, ortak yaşam ve iyi komşuluk ilişkilerinin inşasında kadının rolü” konuları ele alınacak.

Çalıştay sonuç bildirgesiyle son bulacak.