Rusya’da emeklilik reformu kadınları endişelendiriyor

Rusya’da emeklilik yaşının yükseltilmesini öngören reforma karşı tepki büyüyor. Özellikle de kadınlar bu reform karşısında son derece endişeli.

Emeklilikte reform yapılacağına dair duyuru, Dünya Kupası’nın açılış gününde yapıldı. Rusya hükümeti, 80’i aşkın yıldır ilk kez emeklilik yaşını yükseltmek istiyor. Emeklilik yaşının kademeli olarak, kadınlar için sekiz yıl arttırılarak 63’e çıkarılması, erkekler için ise beş yıl arttırılarak 65 yaşına çıkarılması öngörülüyor.

Emeklilik maaşının zaten düşük olduğu ve ortalama ömrün erkekler için 66, kadınlar için 70 yıl olduğu bir ülkede, reform tepkilerin artmasına neden oldu. Devlet Başkanı Vladimir Putin, şimdilik hükümetin bu alandaki projelerine mesafeli bir izlenim veriyor. Daha önceki teşebbüsler Putin tarafından veto edilmişti.

Rus kadınlar için emeklilik yaşı, mevcut durumda işin sona ermesi anlamına gelmiyor. Düşük olan emeklilik maaşı ile zaten düşük olan çalışma ücretleri tamamlanarak aile geçimi sağlanmaya çalışılıyor. Ancak emeklilik yaşı geldiğinde kadınlar için iş pazarı kapılarını kapatıyor ve bu nedenle küçük işlerle yetinmek durumunda kalıyor.

AFP’ye konuşan 57 yaşındaki Moskovalı kadın Tatiana Voloşkova, “Belli bir yaştan sonra bir kadın için iş bulmak çok zor. Kadınlar emeklilik maaşı almamak ve iş bulamamaktan korkuyorlar” diyor. Muhasebeci olarak çalışmaya devam eden Voloşkova, aynı zamanda 17 bin ruble (233 bin euro) emeklilik maaşı alıyor.

Muhalefetin öne çıkan isimlerinden Aleksey Navalny de kendi blog sayfasında bir çok kentte emeklilik reformuna karşı sokaklara çağırırken, reformun birinci mağdurlarının kadınlar olduğunu belirtti.

Reform yanlıları, Avrupa’daki emeklilik yaşının Rusya’dakinden daha yüksek olmasına sığınırken, karşıtları Rusya’daki çalışma koşullarının daha zor ve emeklilik ücretinin çok daha düşük olduğunu belirterek tepki gösteriyor.

Emeklilik reformuna karşı öfke henüz büyük eylemlere dönüşmedi. Dünya Kupası karşılaşmaları nedeniyle, protesto hakkı ciddi bir şekilde kısıtlandı. Ancak kamuoyu yoklamalarında bu reform projesinden dolayı, ülkedeki popülaritesi çok yüksek olan Putin’e güvenin bir kaç puan düştüğü görüldü.

İnternet ortamında yayınlanan bir dilekçe kampanyasında da Putin’e çağrı yapılarak, reform projesinden vazgeçilmesi istendi. 2.5 milyona yakın Rus, dilekçeyi imzaladı. Dilekçe kampanyasını başlatan sendikanın başındaki isim olan Boris Kratşenko, “Rusya’da eylemler başlayacak” dedi.

Bir çoğu, reformun anne babaları çalışırken torunlarına bakan çok sayıda kadını da ağır etkilemesinden de endişe ediyor. 50 yaşındaki Anna Nesterova, “İnsanlar, çocuklarını kreşe gönderme ve büyük anne-babalarına bırakma arasında tercihe sahipler. Çoğu ikinci seçeneği tercih ediyorlar” dedi. Nestora, “Babuşkaların” (Büyük anne-babalar) Avrupa ülkelerine nazaran Rusya’da daha önemli bir rollerinin olduğuna dikkat çekiyor. 67 yaşındaki emekli Antonina, “Rus ailelerde, her şey kadınlara bağlıdır. İş ve aile arasında denge kurmak gerekiyor. Emeklilik için 63 yaşı çoktur” diyor.