Sur'da yarım kalan mücadelesini Meclis'te sürdürecek

Devletin saldırılarına karşı 4 çocuğu ile birlikte 3 aya yakın Sur'da kalan Remziye Tosun, Amed'den HDP milletvekili seçildi. Sur halkının sesi olmayı hedefleyen Tosun, yarım kalan mücadelesini Meclis'te sürdürecek.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) yeni milletvekillerinden biri de Remziye Tosun. Türk devletinin soykırım saldırılarına karşı özyönetim direnişinin 103 gün sürdüğü Sur'da 4 çocuğu ile birlikte 100 gün kalan Remziye Tosun Amed'den HDP milletvekili seçildi. Sur’da aylarca yaşanan öz yönetim direnişinin sembol isimlerinden biri olan Remziye Tosun, 1980 yılında Amed'in Ergani ilçesine bağlı Termila Jêrîn Köyü’nde doğdu.

Amed'de darbe zamanında dünyaya gelen Tosun'un çocukluğu devletin zulmü ve baskısı ile geçti. 18 yaşında evlenen Tosun, Sur'daki Fatihpaşa Mahallesi’ne taşındı. 20 yıl boyunca Sur'da yaşayan Tosun, sokağa çıkma yasağı başladığında da evini terk etmedi.

DEVLET TARAFINDAN ÇOCUKLARINA EL KONULDU

Yaklaşık 3 ay boyunca Sur'da devletin saldırılarına maruz kalanlardan biri olan Tosun, Sur'dan çıktıktan sonra, dokuz kişi ile birlikte "Örgüt üyesi oldukları" ve "anayasal düzeni silah zoruyla değiştirdikleri" iddiasıyla 1 buçuk yaşındaki kızı Beritan'la birlikte tutuklandı. Tutuklandığı dönem 1 buçuk yaşındaki kızı Beritan ile diğer çocukları hakkında da Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla soruşturma açıldı.

Tosun’un tutuklanmasının ardından 3 çocuğuna devlet el koydu. Bir süre yetiştirme yurdunda kalan çocuklar, kamuoyunun tepkisi ve ailenin başvuru üzerine büyükannelerine teslim edildi. Sur’da ilan edilen bir yasakta darp edilerek gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Remziye Tosun’un eşi de hala cezaevinde. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 15 ay hapis yatan Tosun ise, 16 Mayıs 2017 yılında adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

SUR HALKININ SESİ OLACAK

Özyönetim direnişleri zamanında Sur'daki evleri devlet güçleri tarafından yıkılan Tosun, babaannesi ve çocuklarıyla birlikte Ergani’nin Termila Jêrîn köyüne yerleşti. Devletin baskılarına boyun eğmeyen Tosun, cezaevinden çıktıktan sonra da siyasal mücadelesini sürdürdü.

Amed'teki HDP il binasında aşçı olarak çalışan Tosun, Sur’da devlet tarafından mağdur edilen herkesin sesi olmak için HDP'den aday oldu. Kürdistan'da seçim çalışmaları sırasında gittiği her bölgede halk tarafından yoğun bir ilgi ile karşılaşan Tosun, Amed'den 4. sıra milletvekili seçildi. Özellikle kadınlarından büyük destek gören Tosun, şimdi Sur'da yarım kalan mücadelesini Meclis'te devam ettirecek.