Sürer: Sakine Cansız’a yaraşır bir festival yapacağız

Bu yılki Sakine Cansız Kadın Festivali, 25 Haziran günü Zürih’te gerçekleştirilecek. CDK-S Eşbaşkanı Selma Sürer, “Özgürlük için bedel ödeyen kadın yoldaşlarımıza sahiplenme ruhuyla layık olacağız” diyerek herkesi festivale davet etti.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile birlikte katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız’ın anısına İsviçre’de yapılan geleneksel Sakine Cansız Kadın Festivali’nin bu yıl 10’uncusu Zürih’te düzenleniyor.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde 25 Haziran günü “Jin Jiyan Azadî ile Kadın Devrimine” sloganıyla yapılacak festival, 23 Aralık 2022 yılında yine Paris’te sanatçı Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl ile birlikte katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Evîn Goyî‘ye adanıyor.

Zürich’in Kasernenareal alanında yapılacak festivalin düzenleyicileri arasında İsviçreli kadın örgütleri ve siyasi parti temsilcileri de bulunuyor.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Selma Sürer ve ANF’ye konuşan Festival Hazırlık Komitesi Üyesi Özen Aytaç, herkesi Sakine Cansız Kadın Festivali’ne davet etti.

SÜRER: HERKES EŞİNİ DOSTUNU ALIP FESTİVALE GELSİN

Ömrünü kadın devrimine adayanlara layık olacaklarını ifade eden Eşbaşkan Selma Sürer, festivalin içeriğine dair şunları aktardı: “Bilindiği gibi her yıl Zürih’te heval Sara (Sakine Cansız) anısına festival yapıyoruz. Bu yılki festivalimizi “Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” sloganıyla düzenliyoruz. 10’uncu festivalde daha güçlü bir katılımı hedefliyoruz. Başta Kürt kadınları olmak üzere bütün halkımıza çağrı yapıyoruz. Herkes kendi akrabasını, komşusunu, dostunu, arkadaşını alıp festivale gelsin. Dört parça Kurdistan’ın bütün renklerini hatta dünyadaki bütün renkleri festivale katmayı amaçlıyoruz. Bu festivale enternasyonal bir renk katmak istiyoruz. 20 yabancı kadın kurumu bu festivale katılıyor. Bu oldukça anlamlıdır. Çünkü heval Sakine’nin dünya kadın mücadelesi içindeki yeri oldukça önemlidir. 

‘HEVAL SAKİNE’YE YARAŞIR BİR FESTİVAL’

Programımızda çoksa sayıda sanatçı yer alıyor. Yine çocuklar için ayrı bir programımız var. Çocuk çadırı da kuracağız. Dengbêj çadırımız var. Paneller yapacağız, folklor ekiplerimiz olacak. 10’uncu yıl olduğu için daha özenli ve görkemli yaklaşıyoruz. Heval Sakine’ye yarışır bir festival yapacağız. Özgürlük için bedel ödeyen kadın yoldaşlarımıza sahiplenme ruhuyla layık olacağız. Herkesi bu festivale davet ediyoruz.”

ÖZEN AYTAÇ: SAKİNE ARKADAŞIN FİKİRLERİ ETRAFINDA MÜCADELE ETMEK BİR ONURDUR’

Sakine Cansız Kadın Festivali Hazırlık Komitesi Üyesi ve İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) Aktivisti Özen Aytaç da festivale dair bütün hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Bu festivalin sadece Kürt kadınlar için değil, genel Kürt Özgürlük Hareketi ve enternasyonalist kadınlar için de oldukça anlamlı olduğunu söyleyen Özen Aytaç, şöyle devam etti: “İlk yapıldığı 2014’ten beri kesintisiz bir biçimde yapılması da ayrı bir öneme sahip. Sakine arkadaşın fikirlerini taşımak, o fikirler etrafında mücadele etmek bizim için bir onurdur. Onun gösterdiği yolda yürümek oldukça önemlidir. Böyle bir değer adına festival düzenlemek oldukça önemlidir. Başta biz Kürt kadınları olmak üzere kadınlar böylesi bir etkinlik düzenliyor olmaktan, bir araya gelmekten mutluyuz.”

EV SAHİBİ FEMİNİST HAREKETLER

Sakine Cansız’ın enternasyonalist kimliğine değinen Özen Aytaç, organizede sadece Kürt kadınlar değil çok sayıda enternasyonalist kadın kurum ve siyasi partilerin de bizzat yer aldığını söyledi. Aytaç devamla; “Diğer kadın örgütleri de bu festivali sahipleniyor, çünkü Sakine arkadaşı kendilerinin de önderi olarak görüyorlar. Zürih’te bulunan siyasi partilerin kadın yapıları, feminist hareketlerden kadınlar bu festivale ev sahipliği yapacak ve konuşmacı olarak yer alacak. İnanıyoruz ki Sakine arkadaşı her geçen yıl daha iyi tanıtmış olacağız. Bu vesileyle başta kadınlar olmak üzere bütün halkımızı bu anlamlı festivale katılmaya çağırıyoruz” dedi.

FESTİVAL KONUKLARI

Festival programına sanatçı Bermal Çem, Jin MA, Yelda Abbasi, Medi, Basel Kadın Korosu, Winterthur Çocuk Korosu, Elenora, Govend ve Kadın Govend grubu katılacak. Ayrıca alanda kurulacak olan Dengbêj Çadırı’nda da yöresel kilamlar seslendirilecek.

ORGANİZEDE YER ALAN KURUMLAR

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S), Genç Kürt Kadınları ( TekoJIN), Women Defend Rojava, Medico International, Frauen Lesbes Kasama, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH), FİST, Sosyalist Kadın Birliği (SKB), PDA, Yeni Kadın, Demokratik Alevi Hareketi (FEDA) Frauenstreick (Kadın Grevi), Zürich Kollektive, Solifonds, Frauenbündnis, International Kadın Vakfı (WİLPF) Sosyalist Kadın Birleşeni (BFS), Ahmed Zürih Köprüsü, BastA, Sosyalist Parti (SP) ve Alternatif Liste (AL)