TAJÊ: Türk devletinin talimatıyla Şengal hedefte

TAJÊ, Irak’ın KDP ve Türk devletinin talimatıyla Şengal’i hedeflediğini belirterek, “Şengal’deki kazanımlar kırmızı çizgimizdir. Kendimizi koruyacağız" dedi.

Tevgera Azadiya Jinên Êzidi (Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi -TAJÊ), Şengal merkezde, Şengal’e yönelik gerçekleştirilen son saldırı ve kuşatmalara karşı basın açıklaması yaptı.

TAJÊ Diplomasi Üyesi Suham Şengali tarafından okunan açıklamada, "Bildiğimiz gibi bugün Ortadoğu başta olmak üzere tüm dünya ve bölgede içinde bulunulan kriz ve savaş, kapitalist güçler tarafından derinleştiriliyor. Bu savaş ve çatışmalardan en çok halklar ve kadınlar zarar görmektedir. Türk devleti ve Barzani ailesinin Irak devletinin barış içinde yaşamasını engellemek ve bölgedeki istikrarı bozmak için birlikte çalıştığını, Irak’ta yaşayan herkes biliyor . Türk devletinin, sınırlarını Irak topraklarını kapsayacak şekilde genişletme planları var. Bu ay Medya Savunma Alanlarına yönelik başlatılan saldırı sadece gerillalara karşı değil, tüm Irak ve Kürdistan halkının iradesine karşı başlatılmıştır" denildi.

'HALKIMIZIN İRADESİ HEDEFTE'

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"Türk devletinin Güney Kürdistan’a saldırdığı bugünlerde, Kazımi’nin emriyle hareket eden Irak ordusu Êzidxan Asayiş Güçlerimize saldırdı. Bu saldırı halkımızın iradesine karşı yapılmıştır. Şengal’in sorununun çözülmesini istiyoruz. Diyalog kapısını hiçbir zaman kapatmadık ve hiçbir zaman savaşın yanında yer almadık. Ancak sorunun kazanımlarımız üzerinden pazarlık yapılmasını kabul etmiyoruz. Kazanımlarımız kırmızı çizgimizdir. Bu kazanımlar Berxwedan, Bêrivan, Said, Dijwar ve Zerdeşt gibi kahramanlarımızın kanlarıyla elde edilmiştir.

'KENDİMİZİ KORUYACAĞIZ'

3 Ağustos’tan ders çıkardık. Artık savunma ve yönetimimizi kimseye emanet etmiyor, hiçbir güce ve tarafa güvenmiyoruz. Kendi kendimizi korumak ve yönetmek istiyoruz. Bu taleplerimiz meşru ve Irak yasalarına uygundur. Bu yüzden Irak hükümetini ve Irak Savunma Bakanlığını bu güçleri bölgemizden geri çekmeye çağırıyoruz. Her sokağın başında ordunun bir panzeri var. Irak ordusunun bu yaklaşımı halk arasında korku ve huzursuzluk yaratıyor. Şengalli kadınların iradesi olarak ordunun Şengal’in cadde ve sokaklarında gezmesini kabul etmiyoruz. Dünyanın neresinde bir ordu siviller arasında bu kadar karışmıştır? Kazımi hükümeti, sorunlarını ve çatışmalarını Şengal’den uzakta çözsün ve Şengal’de KDP ve Türk devletinin vekilliğini yapmasın.

BİRLİK ÇAĞRISI

Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi olarak tüm halkımıza sesleniyoruz; gün var olma veya yok olma günüdür. Varlığımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Birlik ve beraberliğimiz bu saldırılara verilebilecek en güçlü cevaptır. Kadınları bu tarihi dönemde sorumluluk alarak halkımızın birliğine öncülük etmeye çağırıyoruz. Son olarak, Êzidî halkımızın tüm liderlerini, büyüklerini, politikacılarını ve aydınlarını sorumluluklarını üstlenmeye çağırıyoruz. Bu işgalci güçleri geri göndermek için üzerinize düşeni yapın.”