Taliban, haklarını isteyen kadınlara biber gazı sıktı

Afganistan’ın başkenti Kabil’de haklarını talep eden kadınlara Taliban tarafından biber gazı sıkıldı.

Kabil üniversitesi önünde toplanan 20 dolayında kadın “eşitlik ve adalet” şeklinde slogan attı.

Eylemde “Kadın hakları, insan hakları” yazılı pankart açıldı.

Kısa süre sonra Taliban güçleri alana gelerek, eylemcileri dağıttı.

AFP’nin haberine göre bir eylemci “Sağ gözüm yanmaya başladı. Taliban’a ‘kentinden utan’ dedim, sonra bana silahını doğrulttu” dedi.

Güvenlik gerekçesiyle adını vermeyen eylemci, üniversite yakınındayken üç araç içerisinde Taliban güçlerinin geldiğini ve kendilerine biber gazı içerek spreyler sıktıklarını söyledi.

Taliban saldırısına uğrayan kadınlardan birinin gözleri ve yüzünde oluşan alerji nedeniyle hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Eylemi telefonuyla görüntüleyen bir kişinin telefonuna da el konulduğu belirtildi.

Ağustos ayı ortasından beri iktidarda olan Taliban, kendi lehine olan eylemler dışında nadiren başka gösterilere izin veriyor.

Taliban, bir yandan uluslararası toplum tarafından tanınmak ve insani yardımların yeniden yapılmasını isterken, diğer yandan daha ılımlı bir yönetim konusundaki çağrıları dinlemiyor.

Neredeyse tamamı Peştu etnik kökenine sahip olan Taliban üyelerinin tamamı da erkeklerden oluşuyor. Taliban iktidara geldiğinde var olan sınırlı kadın haklarını da ortadan kaldırdı.

Taliban rejimi son olarak kadınların uzun mesafe seyahatleri tek başına gerçekleştirmelerini yasakladı. Seyahat için aileden bir erkeğin kadına eşlik etmesi zorunluluğu getirildi. Ocak ayı başında Taliban rejimi, ülkenin batısındaki Herat bölgesinde esnaflardan vitrindeki mankenlerin kafasını kesmeye çağırdı.