‘Tecrit öldürür, direniş yaşatır’ diyen kadınlara dava

Geçtiğimiz yıl 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde İstanbul Kadıköy’de gözaltına alınan kadınlara, ‘Tecrit öldürür, direniş yaşatır’ dövizleri yüzünden dava açıldı.

1 Eylül 2022’de İstanbul Kadıköy İskele Meydanı’nda izinli bir şekilde yapılan 1 Eylül Dünya Barış Günü eylemine katılmak için toplanan ve aralarında HDP Kadın Meclisi üyelerinin olduğu 100 kadına ‘Tecrit öldürür direniş yaşatır – hasta tutsaklara özgürlük – düzeni değiştir’ dövizleri taşıdığı için dava açıldı.

1 Eylül 2022’de yapılan kaymakamlığın izin verdiği eyleme kendi kortejleri ile katılmak isteyen kadınlar polis tarafından ablukaya alınmış, 100 kadın işkence ile gözaltına alınmıştı. Kadınlar 10 saat gözaltı aracında ters kelepçeli bir şekilde bekletilmiş, daha sonra polis sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.

SAVAŞ DÖVİZİ TAŞIDIKLARI İDDİA EDİLDİ

Kadınlara polis sorgusunda, eylem alanında olmadığı halde, “Kurtuluş yok savaşa devam” “AKP savaş halklar barış istiyor” dövizlerini neden taşıdıkları sorulmuş, izinli yapılan eylemin yasak olduğu iddia edilmişti.

Polisin sorduğu soruların aksine kadınlara eylem sırasında taşıdıkları, “Tecrit öldürür, direniş yaşatır” sloganından dolayı dava açılması dikkat çekti.

Kadınlara izinli bir eyleme katıldıkları halde, “Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet” iddiasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması 21 Haziran 2023 tarihinde İstanbul Anadolu Adliyesi 17. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.