TJA, 3 kentte Türk devletinin katliamını protesto etti

TJA öncülüğünde 3 kentte alanlara çıkıldı, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’deki saldırı ve katliamı protesto edildi. Eylemlerde katliama sessiz kalınmaması istendi.

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Türk devleti tarafından Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, yardımcısı Leyman Şiwêş ve Süryani Fırat Tuma’nın katledilmesini Şirnex, Wan ve Agirî’de protesto etti.


ŞIRNEX
TJA Şirnex bileşenleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Silopiya İlçe binası önünde açıklama yaptı. Eyleme Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Şirnex milletvekilleri Newroz Uysal Aslan, Mehmet Zeki İrmez, HDP yöneticileri ve Barış Anneleri Meclisi katıldı.

 Açıklamayı yapan DBP Silopiya İlçe Eşbaşkanı Emine Özek, saldırılara sessiz kalınmamasını isteyerek, “Artık tahammülümüz kalmadı” dedi.

 DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, saldırıların Kuzey ve Doğu Suriye’de inşa edilen toplumsal sisteme yönelik olduğunu belirterek, "Devlet her gün bilerek kadınlara ve Kürt halkının kazanımlarına saldırıyor. Türk devletinin Rojava'da hiçbir şeyi yok ama SİHA'larla her gün Rojava'ya saldırıyor. 2 gün önce 3 kişiyi katlettiler. Katledilen bu 3 kişi bölgenin özgürleştirilmesinde, DAİŞ’e karşı eşsiz bir mücadele verdi. Türk devletinin demokrasiden ve orada kurulan sistemden korktuğunu biliyoruz. Bu devletin bu çetelerle olan ilişkisini de biliyoruz. İnsanlığın katili olan çeteler bu devletin üniversitesinden mezun oluyor. İşte bu devletin gerçeğidir. Kürtlere karşı savaş çözüm değildir. İlginçtir ki Türk devleti bu saldırıyı tam DAİŞ'i yargılama sürecinde gerçekleştirdi. Bu devletin derdi çözüm değil savaştır” dedi.

BARZANİ’NİN TÜRKİYE ZİYARETİNE TEPKİ

Federe Kurdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin 20 Haziran’da Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatan Aydeniz, şöyle devam etti: "Devletin derdi Kürtler arasında çelişki çıkartmaktır. Bu katliamın olduğu gün Ankara'da Barzani ile görüştüler. Buradan Kurdistan hükümetine soruyoruz, bu resmin anlamı nedir? Bu sorumuz cevaplanmalıdır. Sessiz kalanlar bu saldırıların ortağıdır. Kadın haklarını savunanlar buna karşı sessiz kalmamalı. Kürt kadınları olarak özgürlüğe öncülük edeceğiz. Ne kadar katliam olursa olsun mücadele edeceğiz. Bu saldırılara karşı Kürt birliğine ihtiyaç var.”

Açıklama, “Jin, jiyan, azadî” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla sona erdi.


WAN
TJA Wan bileşenleri, HDP Wan İl Örgütü binası önünde açıklama gerçekleştirdi. Eyleme Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Berdan Öztürk,  Yeşil Sol Parti milletvekilleri Sezai Temelli, Mahmut Dündar, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve HDP yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Yeşil Sol Partili vekil Sayyiğit, AKP-MHP iktidarının kutuplaşma, çatışma ve savaş siyasetinden beslendiğini dile getirerek, “2011 yılından bugüne devam eden Suriye iç savaşı, milyonlarca insanın yerinden yurdundan olmasına, mültecileşmesine ve insanlık dışı koşullarda yaşamasına yol açmıştır. Burada barış politikalarının oluşmasına engel olan yerel ve uluslararası güçler işlenen katliamlardan ve yıkımdan sorumludur” dedi.

Qamişlo’daki saldırıyı hatırlatan Sayyiğit, “Önceki gün SİHA ile Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, Leyman Şiwêş ve Firat Tûma katledildi. Bu saldırılar ülkesini, halkını ve iradesini DAİŞ’e karşı koruyan onurlu Kürt halkına karşı yapılmaktadır. Bu suikastlar özgür kadın ve özgür toplum arayışında olan yapılara yönelik organize ediliyor. Buradan bir kez daha soruyoruz; Ortadoğu’da tüm halkların birlikte yaşamı için inşa edilen bir toplumsal pratik olan Rojava yönetiminden kimler rahatsız oluyor" diye belirtti.


Dünyanın gözü önünde gerçekleşen suikast ve saldırıların derhal durdurulması için demokratik kitle örgütleri ve tüm savaş karşıtlarına duyarlılık çağrısında bulunan Sayyiğit, şöyle devam etti: “Dün söylediğimiz gibi bugün de tekrar ediyoruz. Ne DAİŞ’in karanlığına teslim olduk ne de işbirlikçilerinin işgaline izin verdik. Herkes bilsin ki; Kadın özgürlük mücadelemizin sonucu dünyanın tüm meydanlarından yükselen, ‘jin, jiyan, azadî’ felsefesi, bu yüzyılın kadınların ve Kürtlerin yüzyılı olacağını gösteriyor. Bizler de yitirdiğimiz tüm canlarımıza buradan söz veriyoruz. Onların ilkeleri ile yeni bir toplumsal yaşamı inşa etmek için mücadele edecek, demokrasi, barış ve birlikte eşit bir şekilde yaşamın siyasetini savunacağız.”


AGİRÎ

TJA, Agirî’nin Bazîd (Doğubayazıt) ilçesinde de HDP binası önünde açıklama yaptı. Eyleme HDP, Yeşil Sol Parti, DBP yöneticileri ile Yeşil Sol Parti Agirî Milletvekili Nejla Demir katıldı. Açıklamayı yapan Demir, şunları belirtti: “Federe Kurdistan’da kimyasal silah kullanılıyor, Irak Hükümeti ile beraber Şengal statüsüz bırakılmak isteniyor, Maxmûr Kampı ablukaya alınıyor, Rojava’da hava saldırıları ve çeteler eliyle sivillere saldırılıyor, hastaneleri bombalanıyor, sivil yerleşim yerleri hedef gözetiliyor. Süleymaniye’de Zeki Çelebi, Nagihan Akarsel, Hüseyin Arasan, Rojava’da Hevrin Xelef ve yoldaşları katledildi. 2 gün önce Qamişlo’da işlenen cinayetler kadın özgürlükçü, demokratik ve ekolojik yaşam paradigmasına yapılan saldırılardır. Açıkça ifade ediyoruz ki; bu yargısız infazlara ve faili meçhul katliamlara devam ederek Kürt meselesinde çözümsüzlüğü derinleştiren tüm güçler çatışmayı beslemektedir.”