TJA: Direnişin zafere götüreceğini gösterdiler

Êlih'te açıklama yapan TJA'lılar, kadın öncülerin hedefte olduğunu belirtirken, "Kadın direnişçiler direnişin zafere götüreceğini göstermiştir" dedi.

Tevgera Jinên Azad (TJA), Türkiye, Kurdistan ve Avrupa’da katledilen Kürt kadınları için Halkların Demokratik Partisi (HDP) Êlih İl Örgütü binası önünde açıklama yaptı. Eyleme HDP Milletvekilli Necdet İpekyüz, görevi gasp edilen Belediye Eşbaşkanı Songül Korkmaz, Barış Anneleri Meclisi, TJA aktivistleri, HDP, DBP il örgütleri ve çok sayıda kadın katıldı. “Emê hesabên hemû komkujiya bipirsin, şoreşa jinê pêk bînin” yazılı pankartın açıldığı eylemde konuşan TJA aktivisti Gülistan Sönük, dünyada kadın kazanımlara yönelik saldırılara değindi.

Sönük,  "Kadın düşmanı uygulamalarıyla tüm dünyaya korku salan ve hızla toprak işgal eden barbar IŞİD, Şengal’e saldırarak buradaki Kürt kadınları köleleştirmiş ve pazarlarda satarak korkunç görüntülerle dehşet yaratmıştır. IŞİD’e karşı Kobanê’de amansız bir mücadele veren Arin Mirxan ve Hevrin Xelef ve yüzlerce kadın direnişçi ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganıyla hayatlarını feda ederek, direnişin zafere götüreceğini göstermiştir. Kobanê direnişi devrimleşerek dünya kadınlarına ilham kaynağı olmuştur" dedi.  

İran devletinin Orta Çağ karanlık zihniyetine karşı mücadele eden kadınların Jîna Emini’nin katledilmesiyle birlikte "Jin, jiyan, azadi" sloganıyla isyan başlattığını dile getiren Sönük, "Afganistan’da Taliban’ın yönetime gelmesiyle yaptığı ilk şey yine İran’da olduğu gibi kadın haklarına ve kazanımlarına saldırmak olmuştur. Afganistan ve İran’da kadınların direnişi tüm dünya tarafından sahiplenilmeli. Devrimlerin dili kadınların dilidir. Faşizmin, ırkçılığın ve gericiliğin karşısında kadınlar yaşamları pahasına tüm topluma öncülük etmektedir" diye konuştu.

'ÖNCÜ KADINLAR ÖZELLİKLE HEDEF ALINIYOR'

Mücadeleye öncülük eden kadınların özelikle hedef seçildiğini, başlatılan cadı avlarına, suikastlare, tutuklamalara ve sürgünlere karşı alanlarda olduklarını vurgulayan Sönük, şöyle devam etti: "Tarih faşist gerici erkek sistemlerin karşısında bizlerin mücadele tarihidir. Özgür bir yaşamın ancak kendi kendini yönetmekle mümkün olabileceğine inanan Sevê Demir, Pakize Nayır, Fatma Uyar, Kürt kadın hareketinin öncüleri olan üç kadın üç yoldaşımız işte tam 7 yıl önce Silopi’de katledildiler. Onlar bize en zor şartlarda direnmenin cesaretini gösterdiler. Kadın düşmanı rejimler, yönetimler, iktidarlar, dünyanın her yerinde lider ve öncü kadınları hedef haline getirerek katlediyor. 10 yıl önce tüm ömrünü kapitalist sistemle mücadele ederek, alternatif bir yaşam modelinin kurulmasının mümkün olduğunu savunan ve bu modeli kurmak için çaba gösteren kadın mücadelenin öncüsü Sakine Cansız, Paris’te Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’le birlikte katledildi" dedi.

Kürt kadınlarının öncülüğünde yaratılan "Jin jiyan azadî" sloganın felsefesinin tüm dünyada yankılanmasına tahammülü olmayan erkek sistemlerin her yerde kadın düşmanı saldırılarına 10 Ekim’de Jineoloji dergisi editörü olan Nagihan Akarsel’i Süleymaniye’de katlederek devam ettiğini hatırlatan Sönük, şunları söyledi: "Rojava’da uzun yıllar boyunca kapitalist sisteme karşı alternatif bir yaşamın kuruluş aşamasında yerini alan ve DAİŞ ile göğüs göğüse savaşarak hayatta kalmayı başaran Evin Goyi iki arkadaşı ile Paris’te hedef alındığı saldırıda katledildi. Bu katliamlar 10 yıllardır aydınlatılmadı. Dünyanın gözleri önünde bir kez daha katledildik! 4 yıldır bıkmadan usanmadan sorduk. Gülistan Doku nerede? Özel savaş politikalarıyla, güç odakları çeşitli şekillerde bir araya gelerek kadın bedeni gibi çocuk bedenlerini de nesneleştirerek tecavüz kültürüne tabi tutmaktadır. Yoksulluk derinleştirilmekte, yoksulluk politika olarak kullanılarak toplum dejenere edilmektedir. Jin jiyan azadi, ölüme, savaş politikalarına karşı yaşam, her türlü sömürgeciliğe ve gericiliğe karşı özgürlük şiarımızdır. Sesimizi evde, sokakta, iş yerlerinde şiddet gören haksızlığa uğrayan ve mücadele eden tüm kadınlarla birlikte yükseltiyoruz. Sesimizi İranlı, Belluc, Rojhilatlı, Rojavalı ve Afganistanlı kadınlarla birlikte yükseltiyoruz. Sesimizi eşitsizliğe karşı korkusuzca mücadele eden tüm yoldaşlarımız için yükseltiyoruz!"

 Açıklama ‘Şehîd namirin’ ve ‘Jin jiyan azadî’ sloganları ile son buldu.