TJA, katledilen 6 Kürt kadın siyasetçiyi andı
TJA, Türk devleti tarafından katledilen 6 Kürt kadın siyasetçiyi anarak, direniş tarihini selamladı.
TJA, Türk devleti tarafından katledilen 6 Kürt kadın siyasetçiyi anarak, direniş tarihini selamladı.
Özgür Kadın Hareketi (TJA), Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile 4 Ocak 2016 tarihinde Şırnak’ın Silopi ilçesinde katledilen kadın siyasetçiler Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar'a ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "9 Ocak 2013’te yaşanan katliam ulus devletlerin iş birliğiyle, uluslararası istihbarat güçleriyle ve MİT elemanının tetiği çekmesiyle özel savaşın bir parçası olarak devreye konulmuştur. Bu katliamla kadın mücadelesinin büyüdüğü; kadın öncülüğü, diplomasi, gençlik gibi alanlar da hedef alınmış ve üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen hala aydınlatılmamıştır” denildi.
'2016 SÜRECİ UNUTULMAMALI'
Açıklamada şu ifadelere de yer verildi: "Savaşa karşı halkların demokratik çerçevede ortak yaşamını savunan Sayın Abdullah Öcalan ile avukatı Ayla Akat Ata ve Ahmet Türk’ün 3 Ocak 2013 tarihinde yaptığı ve daha sonrasında başlayacak müzakere döneminin ilk görüşmesinin sonrasında gerçekleşen bu katliam Sayın Öcalan’ın halklar için barış ve demokrasi çabalarına karşıda geliştirilmiştir. Adil bir yargılama yapılmadan fail Ömer Güney’in şüpheli şekilde ölümü katliamın üstünün kapatılması çabasını ortaya koymaktadır. 4 Ocak 2016’da Silopi’de kadın siyasetçiler Sevê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın aynı kadın düşmanı mekaniğin devreye konularak katledilmeleri de iktidarların özgürlükleri için direnen kadınlara olan yaklaşımlarının devamı niteliğinde ele alınmalıdır. Kürdistan’da ‘devletin gücünü’ göstermek adına binlerce sivilin, kadının, çocuğun katledildiği, hukukun ve adaletin yok sayıldığı 2016 süreci, her bir kadının, Kürdün ve demokrasi bileşeninin üzerinde etraflıca düşünüp harekete geçmesi gerekmektedir.
'DİRENİŞ VE ÖZGÜRLÜK TARİHİNİ ESAS ALACAĞIZ'
Kadınlara siyaset yolunu kapatan, Kürt kimliği ile kadın kimliği arasındaki bütünselliği parçalamaya çalışarak kendine göre, Kürt ve kadın inşa etme gayretindeki erkek egemen sistem alaşağı edilmeden kadınların ve halkların özgürlük mücadelesi başarıya ulaşamayacaktır. TJA olarak, bize dayatılan erkeğin zafer tarihine karşı kadının direniş ve özgürlük tarihini esas alarak, tarihimizin taşıdığı anlamını geleceğe taşıyacağız. Sakine, Fidan, Leyla, Sevê, Fatma ve Pakize şahsında kadın özgürlük mücadelesi verirken yaşamını yitiren tüm arkadaşlarımızı kadın tarihimizin mihenk taşları olarak görüyoruz. Onların mücadelesinden aldığımız güç ve inançla örgütlenerek 21’inci Yüzyılı kadın özgürlük yılı kılacağız."