TJA’nın 8 Mart eylemine polis saldırısı: Kadınlar gözaltında

TJA öncülüğünde bir araya gelen kadınların 8 Mart’a dair açıklaması polis tarafından engellendi. Annelere de saldıran polis, kadınları gözaltına aldı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), “Dem dema jin jiyan azadiye ye” şiarıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Küçükçekmece’de bulunan HDP Kanarya Temsilciliği’nde 8 Mart kapsamında kentte yapılacak etkinliklere dair deklarasyon açıklamak istedi. Toplantıya TJA aktivistleri, Barış Anneleri, tutsak yakınları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyeleri ve çok sayıda kadın katıldı.

Küçükçekmece Gölü’ne doğru yürüyüş gerçekleştirmek isteyen kadınlar, temsilcilik binasının önünde çok sayıda polis ve gözaltı aracı ile abluka altına alındı. Duruma tepki gösteren kadınlar bina önünde açıklama yapmak istedi. Küçükçekmece Kaymakamlığı’nın “yasak” kararını gerekçe olarak gösteren polis, açıklamaya "izin vermeyeceğini" söyledi. Polis ile müzakere gerçekleştiren kadınlar, yasal haklarının engellenemeyeceğini vurgulayarak, 8 Mart ve depremde yaşamını yitiren kişileri anmak için sahile doğru yürümek istediklerini dile getirdi. Polis, hak ve özgürlüklerinin kanunlarla sınırlandırıldığını iddia ederek yürüyüşü yaptırmayacaklarını belirtti. Kadınlar, yürüyüşlerinin engellenmeye çalışılmasına tepki gösterdi.

Müzakerenin ardından kadınlar dışarıda engellemelere rağmen ellerinde depremlerin yaşandığı şehirlerin fotoğraflarını, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Garibe Gezer ölümsüzdür”, “Girtiyên sîyasî rûmeta me ye” yazılı dövizleri ve kırmızı karanfil taşıdı. Kadınların ellerinde taşıdığı dövizleri hedef alan polis, dövizleri bırakmadıkları takdirde kadınları gözaltına almakla tehdit etti. Kadınlar, “Depremde ölenler için niye yoktunuz?” diyerek durumu protesto etmek için oturma eylemi gerçekleştirdi.

POLİS SALDIRDI: 10 KADIN GÖZALTINA ALINDI

Eylemde konuşan TJA aktivisti Eylem Sarıca, “Yitirdiğimiz tüm canlar için sahile kadar yürüyüş yapıp sahile karanfil bırakacaktık ama polis ablukası, faşist sistem buna izin vermiyor” diye konuşma yaptığı sırada polis kitleye saldırarak 3 anneyi gözaltına aldı. Ardından 2 anneyi serbest bırakan polis açıklamanın ardından kitlenin temsilcilik binasına girmesi üzerine tekrardan binayı ablukaya aldı. 
Ablukanın bir süre devam ettiği noktada polisin, 10 kadını gözaltına aldığı öğrenildi.