TJK-E, dünya kadınlarını Şengal için dayanışmaya çağırdı

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Şengal’de 3 Ağustos 2014’teki soykırım saldırılarının yıldönümünde dünyanın dört bir yanında eylemler düzenleyecek.

Kadın hareketi öncülüğündeki eylemler “Şengal kadınlarının özgürlüğü, insanlığın özgürlüğüdür” sloganıyla yapılacak. Aynı gün, saat 18.00'da katledilenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapılacak.

TJK-E yaptığı yazılı açıklamada, dört yıl önce yaşanan soykırım saldırılarını hatırlattı: “3 Ağustos 2014 günü Şengal'de yaşayan Êzidi halkı bütün dünyanın gözü önünde IŞİD çetelerinin saldırısına uğradı ve büyük bir soykırımla yüzyüze kaldı. Saldırıların asıl amacı kadim Êzidilik inancını yeryüzünden silmekti. Bu nedenle sistematik bir şekilde Êzidi kadınlara yöneldiler. Soykırımın yanısıra bir kadın kırımıydı yaşanan. IŞİD çeteleri çoğunluğu kadın ve çocuk olan 3000'i aşkın Êzidi'yi katletti. On binlerce insan yaşadığı toprakları bırakarak yollara düşmek zorunda kaldı. Dağlara sığınmayı başaranların bir kısmı başta çocuklar olmak üzere açlık ve susuzluk sebebiyle hayatını kaybetti. Çetelerin eline sağ olarak geçen 5 bine yakın kadın ve çocuk sistematik işkenceye ve tecavüze uğradı, pazarlarda köle olarak satıldılar. Hala çetelerin elinde tutsak olarak bulunan binlerce kişinin akıbeti ise bilinmiyor.”

Birleşmiş Milletlerin soykırım olarak nitelendirdiği bu saldırının Êzidi halkı tarihinde yaşanan 74'üncü Ferman olduğunu belirten TJK-E, şöyle devam etti: “74'üncü Ferman da tıpkı diğerleri gibi tarihin sayfasına kanla yazıldı. Bu büyük felaketten geriye büyük bir soykırım, kadın ve çocuk kırımı ve göç kaldı. Soykırım sonrası Êzidi halkının kendisini ve inancını koruması için öz yönetimin ve öz savunmanın ne kadar gerekli ve kaçınılmaz olduğu daha da anlaşıldı ve kadınlar öncülüğünde Şengal'de ilk defa demokratik özerklik ilan edildi.”

Bütün dünyada kadın kırımının hâlâ büyük bir tehlike oluşturduğunu kaydeden TJK-E, “Dünyanın her yerinde kadınlar sadece cinsiyetinden ötürü büyük bir baskının yanısıra her türlü sistematik saldırıya uğruyor ve vahşice katlediliyor. Kadınlara yönelik taciz, tecavüz, psikolojik ve ekonomik şiddet tüm yoğunluğuyla devam ederken bu suçları işleyenler ne yazık ki doğru dürüst yargılanmıyor. Tıpkı soykırım saldırılarında olduğu gibi kadın kırımı da ulusal ve uluslararası arenada cezasız kalıyor” diye belirtti.

TJK-E, dünyanın her yerindeki kadınlara şu çağrılarda bulundu: “3 Ağustos gününün “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak tanınması için 3 Ağustos 2018 günü dünyanın her yerinde kadın hareketi öncülüğünde “Şengal kadınlarının özgürlüğü, insanlığın özgürlüğüdür” şiarıyla eylemler gerçekleştirilecek ve saat 18.00'da katledilenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapılacaktır.

Başta Avrupa ve dört parça Kürdistan'daki örgütlü kadınlarımız olmak üzere, kendisini devrimci ve demokrat olarak tanımlayan bütün insanları bu eylemlere destek vermeye ve dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz.”