Tuğluk: Kardeşim artık kitap bile okuyamıyor

Alaattin Tuğluk, kardeşi Aysel Tuğluk’un cezaevi koşullarında iyileşemeyeceğini vurgulayarak, “Artık kitap bile okuyamıyor, televizyon izleyemiyor. Saatlerce yatağın üzerinde kilitlenip kalıyor. Tedavi olması şart” dedi.

Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’nde 2016 yılından beri tutuklu bulunan DTP eski Eşbaşkanı ve HDP Eşbaşkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Annesinin cenazesine yapılan ırkçı saldırı sonrası hafıza kaybı yaşamaya başlayan Tuğluk’un durumu cezaevi koşullarında gitgide ağırlaşıyor. Tuğluk’un infazı, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı tarafından verilen, “Ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremez…” raporuna rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) verdiği tam ters yöndeki rapordan dolayı ertelenmiyor.

İki rapor arasındaki çelişkinin tespit edilebilmesi için önümüzdeki süreçte Adli Tıp Üst Kurulu’nda muayene olması beklenen Tuğluk’u ziyaret eden abisi Alaattin Tuğluk ANF’ye konuştu.

‘EN İYİ DOSTUNU BİLE HATIRLAMIYOR’

Kardeşini en son iki hafta önce Pazartesi günü ziyaret eden Tuğluk, tek kişilik değil üç kişilik hücrede tutulduğunu belirtti.

Sağlık durumunun giderek kötüleştiğine dikkat çeken Tuğluk, özellikle son 4 aydır hafızada ciddi bir gerilemenin söz konusu olduğunu söyledi.

Gelinen noktada artık kitap bile okuyamadığını anlatan Tuğluk, “Rahatsızlığı nöbet halinde devam ediyor. Çok kitap okurdu. Ama artık kitap okuyamadığını söylüyor. Televizyon izleyemiyor. Odaklanamıyor. Saatlerce yatağın üzerinde kilitlenip kalıyor. Hafızası gidip geliyor. Bazen konuşması yavaşlıyor, bazen ise cümlelerini tamamlayamıyor, soruları cevaplayamıyor. Mesela bir akrabayı anlatacak, ismini hatırlamıyor. En yakın dostunu veya bir siyasetçiyi bile hatırlamıyor. Artık konuşurken onu daha kötü bir duruma sokar diye detaya girmiyorum. Sadece iyi misin, neler yapıyorsun diye sorabiliyoruz” dedi.

‘TEDAVİ OLMASI ŞART!’

Bu hastalığı annelerinin cenazesine yapılan ırkçı saldırının tetiklediğini ifade eden Tuğluk, bunun kardeşinde büyük bir travmaya neden olduğunu, depresyona girdiğini ve sağlık durumunun giderek kötüleştiğini belirtti.

Ancak bu durumun gündeme getirilmesini istemediği için rahatsızlığının bu kadar geç açıklandığını söyleyen Tuğluk, “Aysel bana kaç kere, “ülkede bir sürü problem var, insanların sorunları var, benim hastalığımı ön plana çıkartmayın, insanlar bir de benimle uğraşmasın” dedi. O yüzden uzun bir süre harekete geçemedik” diye konuştu.

Kardeşinin iki hafta önce hastaneye götürüldüğünü, birtakım tetkikler yapıldığını aktaran Tuğluk, oradan çıkacak raporu beklediklerini söyledi.

Aysel Tuğluk’un bir an önce ATK Üst Kurulu’na sevk edilmesi gerektiğinin altını çizen Tuğluk, “Bir kardeş olarak tek isteğim, tedavi olması. Çünkü tedavi olması şart. Bunun da yeri cezaevi değil. Kardeşimin hastalığının durdurulması için çok cisim ve renk görmesi gerek, aksi takdirde hastalık ilerleyecek. Bu artık belli” dedi.