Tunus’ta eşitlikçi reformlar: Gericiler karşı çıkıyor
Tunus’ta kadın-erkek eşitliği ile eşcinsellerin haklarına ilişkin yapılmak istenen reformlara karşı gerici kesimlerin tepkileri dikkat çekiyor.
Tunus’ta kadın-erkek eşitliği ile eşcinsellerin haklarına ilişkin yapılmak istenen reformlara karşı gerici kesimlerin tepkileri dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanı Beci Kaid Essebsi tarafından Bireysel Özgürlükler ve Eşitlik Komisyonu (Colibe)’ye verilen görev gereği 8 Haziran’da bazı öneriler getirilmişti.
Colibe’nin getirdiği öneriler arasında miras hakkından kadınların da yararlanabilmesi, eşcinsellere verilen cezaların kaldırılması gibi birçok öneri bulunuyordu.
GERİCİ KESİMLER REFORMLARA KARŞI
Komisyonun yaptığı önerilere karşı ülkedeki gerici kesimlerin gösterileri de devam ediyor. Tunus’un doğusundaki Sfax şehrinde kimi derneklerin çağrısıyla düzenlenen gösteride, kadın-erkek eşitliğine yönelik reformların ülkenin ‘İslami kimliğine aykırı’ olduğu tezi öne sürülüyor.
Gerici kesimler, kadın-erkek eşitliği ile eşcinsellerin cezalandırılmasına son verilmesinin ‘toplumu ve aileyi yok edeceğini’ iddia ediyor.
SİVİL TOPLUMUN DESTEKLEDİĞİ ÖNERİLER
‘Arap Baharı’ olarak adlandırılan sürecin 2010 sonunda başladığı ülke olan Tunus’ta Zeynel Abidin Bin Ali’nin onlarca yıllık iktidarının yıkılması ardından İslami kesimlerin belirli oranda öne çıktığı bir süreç yaşanmıştı. Sonrasında laik ve reformcu kesimlerin desteklediği Beci Kaid Essebsi’nin cumhurbaşkanı seçildiği 2014 yılında yeni anayasa yapılmıştı.
Ülkenin yeni anayasasında yer alan çok sayıda ilke ve değerler kapsamında birçok reformun gerçekleşmesi talep ediliyordu. Colibe adlı komisyon tarafından 8 Haziran’da sunulan öneriler arasında idam cezasının kaldırılması, miras hukukunda kadın-erkek eşitliğinin gözetilmesi ile eşcinsellikten dolayı cezalandırılmaya son verilmesi gibi birçok değişiklik vardı.
Bu öneriler insan hakları kuruluşları tarafından desteklenmişti. Tunus, diğer Mağrib ülkeleri arasında daha laik yönüyle öne çıkıyor.