Türkiye Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 19 Mart tarihi itibariyle İstanbul sözleşmesinden ayrıldı.
19 Mart 2021 tarihli kararnamede, “Türkiye Cumhuriyeti adına 11/05/2011 tarihinde imzalanan ve 10/02/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?
İmzacı devletlerin toplumsal cinsiyet eşitliği ekseninde kapsayıcı politikalar üretip uygulaması, bunu sağlamak için daha fazla ekonomik kaynak tesis edilmesi ve kadına yönelik şiddet boyutu hakkında istatistik verilerin toplanması ve şiddeti önleyecek toplumsal zihniyet değişikliğinin yaratılması sorumluluğu İstanbul sözleşmesine yükleniliyor.
Kadın ile birlikte çocuğa yönelik şiddete karşı çocukların korunmasını da amaçlayan sözleşmede “kadın” sadece yetişkinleri değil, 18 yaşın altındaki kız çocuklarını da kapsıyor.
Sözleşmeyi imzalayan devletlerin kadın ve çocuklara yönelik şiddet konusunda farkındalık yaratmak amacıyla kampanya ve programlar yürütmesi de gerekiyor.
Sözleşmede mağdurların korunması, yasal tedbirleri alınması, cinsel şiddete karşı tedbirlerin alınması konuları da yer alıyor.
İstanbul Sözleşmesi, İstanbul'da gerçekleşen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 121. toplantısında kabul edildi.
11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açılmış olması nedeniyle kısaca "İstanbul Sözleşmesi" olarak biliniyor ve 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe girdi.