Tutsaklar havalandırmaya kitlendi, eşyalarına el konuldu

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishane yönetimi, hükümlü ve tutuklu koğuşundaki kadınları direnmemeleri için havalandırmaya kilitleyip hijyen ürünleri tüm eşyalarına el koydu.

Hapishanede yaşananları anlatan ÖHD’li avukatlardan Berivan Bekçi, cezaevinde şartları zor olan hasta tutsaklar için durumu daha da kötüleştirdiğini belirterek, tutsakların, vekillerin yeniden cezaevine gelmesi için de talepte bulunduğunu aktardı.

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan kadın tutsaklar, gardiyanlar tarafından havalandırmaya kilitlenerek koğuşlarındaki birçok materyale el konuldu. Yıllardır ellerinde olan materyal, mektup ve çizimlere el konulmasına tepki gösteren kadınlar, kamuoyuna da çağrıda bulunarak eşyaların geri verilmesi için özellikle milletvekillerinin cezaevi yönetimiyle görüşmesini talep ediyor.

BİR HARF YAZAN KÂĞIDI BİLE ALMIŞLAR

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaşanan işkence uygulamaları sonucunda cezaevine gidip mahpuslarla görüşen ÖHD’li avukatlardan Berivan Bekçi, durumu ANF’ye anlattı. 

Koğuş içinde neredeyse üzerinde bir harf bile yazan her şeye el konulduğunun aktarıldığını söyleyen Avukat Berivan Bekçi, şunları aktardı: “Tutuklu ve hükümlü koğuşundan iki ayrı kişiyle görüştüm. Baskınlarda bütün materyallerine el konulmuş. Hatta bunlar arasında yıllardır yanlarında bulundurdukları kitaplardan sözlüklere, kendi aldıkları notlara kadar her şey var. Sanat okuyan kişiler de var koğuşlarda; onların çizimleri, kalem ve kırtasiye ürünlerine kadar hepsine el konulmuş. Herhangi bir kâğıtta bir harf yazsa dahi almışlar. Hiçbir şekilde iade de edilmemiş.”

NORMAL ARAMA YAPACAĞIZ DEMİŞLER

Avukat Bekçi, idarenin kadınlara normal arama yapacağını söylediğini fakat mahpusları havalandırmaya kilitlediğini de anlattı: “Koğuşlara normal arama yapıp çıkacağız denilmiş fakat kadınlar direnmesinler diye havalandırmaya kilitlenmiş. Ve koğuş içerisinde var olan bütün eşyaları alınmış. Örneğin sözlükleri de almışlar. Normalde sözlük, kitap kategorisinde değildi eski uygulamaya göre ama artık onları da kitap kapsamına alıp kota koyuyorlar. 

Eşyaların iadesi konusunda mahpusların bizden cezaevi idaresiyle görüşmemiz yönünde talepleri oldu. Çünkü kendi yazmış oldukları şeyler de var bunların içerisinde, mektuplar, özel şeyler. Bunlar onlar için önemli. Ayrıca baskın sonrası kimyasal silah kullanımına ilişkin başlayan üç günlük açlık grevi eylemine ilişkin de idare tarafından disiplin soruşturması başlatılmış durumda.”

HASTA MAHPUSLARIN HİJYEN ÜRÜNLERİ DE ALINMIŞ

Avukat Berivan Bekçi, görüştüğü bir mahpusun yemek borusu kanseri olduğunu ve hijyen ürünlerine de el konulduğu için şartların onlar için daha da zorlaştığını belirtti: “Görüştüğüm mahpuslardan bir tanesi yemek borusu kanseriydi. Onların da hijyen ürünlerine el konulmuş. Bu da zaten cezaevinde şartları zor olan hasta mahpuslar için durumu daha da kötüleştiriyor. Sağlığa erişim hakken bir de bunu sağlayacak şeylerin ellerinden alınması, temiz bir ortamın sağlanamayışı da hastalıkları daha çok tetikliyor. 

Görüştüğümüz mahpuslar süreci takip etmesi için milletvekillerinin yeniden cezaevi idaresiyle görüşmesi için de çağrıda bulundu. Daha önce vekiller geldi fakat müdür yok denilerek görüşme sağlanamadı. Mahpuslar, vekillerin yeniden cezaevine gelmesi için de talepte bulunuyor.”