Uçar: Özgürlük kadınlarla geliyor

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar: Seçeneksiz değiliz, özgürlük kadınlarla geliyor, demokratik bir yaşam için Yeşil Sol Parti’de hepimiz birlikte varız. İnanıyoruz, kararlıyız, geliyoruz, değiştiriyoruz. Şimdi kadınların özgürlük zamanı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kadın Meclisi, Seçim Beyannamesi’ni Ankara’daki bir otelde düzenlediği lansman etkinliğiyle açıkladı. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, partisinin Kadın Meclisi’nin etkinliğinde açılış konuşması yaptı. Anadili Kürtçenin Kirmançkî lehçesinde kadınları selamlayan Uçar, kadın özgürlüğü için büyük yürüyüşü sürdürdüklerini söyledi. Uçar’ın konuşması, sık sık “Jin, jiyan azadî”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarıyla kesildi. 

YENİ YAŞAMI İNŞA ETMEYE DAVET EDİYORUZ

 Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar şunları söyledi:

“Bizler ırkçılığa, ayrımcılığa, kadına yönelik şiddete, nefret suçlarına, sömürüye, açlığa, ranta, talana, kırıma, yıkıma karşı süren bu yürüyüşte her zaman en öndeyiz. Hak, özgürlük, hukuk, emek ve toplumsal adalet mücadelesinin kazanması için yol olmaya devam edeceğiz. Bizler, Demokratik Cumhuriyet ve Demokratik Toplum hayali için bundan vazgeçmeyen kadınlarız. Demokrasi ve özgürlük krizi ile bizi kuşatma altına almaya çalışanlara karşı her yerdeydik, her yerdeyiz. Kadın özgürlük mücadelemizi yükselterek Üçüncü Yol’da yürüyor, yeni yaşamı hep birlikte inşa ediyoruz. Birlikte değiştirmek için buluşuyor, dayanışmayla daha çok büyüyoruz.

Cumhuriyet ikinci yüzyılın eşiğindeyiz, dünya ve ülke en az yüzyıl önceki kadar ağır bir tabloyla karşı karşıya. Göç, erkek egemen kapitalist sistemin hoyrat sömürü çarkı ve kadın düşmanı politikaları, ekolojik yıkım, dünyanın her köşesinde sürmekte olan savaşlar ve bu süreçte bölgemizde ortaya çıkan baskı ve zulüm politikaları her geçen gün artıyor. İktidarın yönetebilmek için baskı ve şiddetten başka hiçbir şey elinde yok, belli ki olmayacak. İşte bu eşikte kadınların demokratik ve özgür geleceği için varız. Yeşil Sol Parti, erkek egemen iktidarlara karşı demokratik, ekolojik, özgürlükçü, eşitlikçi bir yaşamın inşasının adresidir. Demokratik Cumhuriyet’in adresidir. Bütün kadınları bu adreste buluşmaya ve yeni yaşamı inşa etmeye davet ediyoruz.

Biz kadınlar ne kadın düşmanı Cumhur İttifakı’na ne de restorasyoncu eril muhalefete muhtaç değiliz. Yola çıktığımız Üçüncü Yol, kadınların emeğiyle başka bir merhaleye ulaştı ve kadınların emeğiyle kazanıp bu cumhuriyeti demokratikleştireceğiz. Eşiğinde olduğumuz yüzyıl, geçen yüzyılın ve cumhuriyetin muhasebesini yapmayı gerekli kılıyor. Kadınlar, gençler, halklar, inançlar adına bu toplumda ötekileştirilenler adına gereken bir muhasebedir bu. Dileğimiz, umudumuz, mücadelemiz bu bütün bu muhasebenin ardından daha demokratik ve katılımcı, çoğulcu cumhuriyeti inşa etmek, biz kadınların yürüyüşü, çoktan bunun startını verdi. Biz de bugün buradaki dayanışma ile demokratik cumhuriyeti nihayete kavuşturmak ve kadınların daha özgür bir biçimde yaşayacağı bir yüzyılı ve cumhuriyeti birlikte inşa etmek istiyoruz. 

YEŞİL SOL HALKLARIN, KADINLARIN VE GENÇLERİN SESİDİR

Sevgili kadınlar, Yeşil Sol Parti bu seçimlerde, Türkiye halklarının, kadınların, gençlerin nefesidir, sesidir, sözüdür, yeni yaşamıdır. Birlikte zorbalığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe, ret ve inkâra, savaş ve talana dayanan çürümüş siyaseti aşmaya geliyoruz. Sarayın, yalanın, talanın, savaşın, sömürünün karşısında dimdik durup halkların ve hakikatin mücadelesini büyütmeye geliyoruz. Kürt sorununda demokratik ve barışçıl çözüm önündeki engelleri kaldırmak için burada hep birlikte buluştuk. Biliyoruz ki kadınların mücadelesi, aynı zamanda bir barış iradesidir, bir çözüm iradesidir. Türkiye’de Kürt sorunu değil, Kürt gerçeği vardır. 2013 yılından beri çözüm iradesinin hiç tükenmediğini ve biz kadınların emeğiyle de daha da yükseleceğine, demokratik bir çözümün gerçekleşebileceğine inanıyoruz bütün kadınların çözüm ve barış iradesini yükseltmeye çağırıyoruz. 

HESAP SORMAYA GELİYORUZ 

Erkek egemen zihniyete karşı örgütlenmeye ve mücadeleyi büyütmeye devam ediyoruz. Eş başkanlık sistemimizden de ve eşit temsiliyet ilkemizden de vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi bizimdir diyoruz. Kadın düşmanı ittifaklara karşı kadın dayanışmasının ve mücadelesinin kazanacağı bir seçim olması yolunda hep birlikte ilerliyoruz. Az kaldı, tek adam rejimini göndereceğiz. Kadın mücadelemizin hiçbir şekilde geriye götürülmesine izin vermeyeceğiz. Yeşil ve Sol Parti’yi kadınlar için seçimlere hazırladık. HDP Kadın Meclisi ile birlikte tüm kadınlarla yeni yüzyıl için güçlü bir şekilde hazırladık. Bu mücadeleyi bugüne getiren HDP’li kadınlarla birlikte yürütmek istiyoruz.

Erkek-devlet şiddetine karşı, birbirimizin hayatları için bizler kadın özgürlüğü ve eşitliğini savunan partiyiz. Emeğimizin sömürüsüne karşı, bizler emeğin özgürlüğünü ve adaletini savunanlarız. Kadınları yok sayanlara karşı, biz kadınlar vardık, varız, var olacağız sözünü yükseltenleriz. Kimliklerimizle, renklerimizle, her yerdeyiz. Sevdiklerimizi, yaşamlarımızı bizden çalan, afet döneminde ölümden başka bir şey sunmayan rantçı ve talancı bu iktidardan hesap sormak için biz varız biz geliyoruz. Kadın dayanışmasıyla birbirimize yaşam olduğumuz bu acı süreçte tüm kadınların yaşam hakkı için hesap sormaya geliyoruz. Söz veriyoruz, buradayız! Bu hesabı birlikte soracağız bu iktidarı birlikte değiştireceğiz. 

JIN JİYAN AZADÎ REHBERİMİZ OLSUN

Kadın yoksulluğuna karşı isyanımızı örgütleyerek, değiştirmek için kararlı bir şekilde ekonomide adaleti savunacağız. Artık yaşamımızı geçim kaygısı içinde değil, özgür ve eşit, umutlu bir yaşam içinde var olmak için mücadeleyi yükseltmeye biz hazırız. Yerimizi, yurdumuzu, toprağımızı ve doğamızı talan edenleri biliyoruz. Sermayenin ve İktidarın ranta, talana ve gaspa dayalı politikalarına karşı yaşamlarımız ve geleceğimiz için kadınlarla birlikte hesap sormaya değiştirmeye geliyoruz. Üçüncü Yol’da görkemli yürüyüşlerine jin jiyan azadî, kadın yaşam özgürlük diyerek devam eden kadınların partisiyiz. Sözümüz var: hakkımız olanı geri alacağız. Bizler, ülkemizde ve dünyadaki kadınların mücadelesine duyduğumuz inanç ve kararlılıkla buradayız, kadınlarla birlikte değiştireceğiz dedik. Seçeneksiz değiliz, özgürlük kadınlarla geliyor, demokratik bir yaşam için Yeşil Sol Parti’de hepimiz birlikte varız. İnanıyoruz, kararlıyız, geliyoruz, değiştiriyoruz. Şimdi kadınların özgürlük zamanı. Buradayız, kadınlarla değiştireceğiz. Kadın mücadelesi yolumuz, jin jiyan azadî rehberimiz olsun.”