Uluslararası Kadın Konferansı'nda Rojava deneyimi tartışıldı

Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen Uluslararası Kadın Konferansı ikinci günde büyük bir ilgiyle devam ediyor. Konferansın bugünkü oturumunda Rojava deneyimi ele alındı. Rojava ve Kuzey Suriye'den gelen delegeler tecrübelerini paylaştı.

Uluslararası Kadın Konferansa'nda Rojava devrimi ve geldiği aşama ele alındı. Oturumda bir konuşma yapan Reqa Meclisi Eş Başkanı Khawla El-İsa Ahlamud, DAİŞ'in kadınlara cinsel obje gibi yaklaştığını belirterek, "Ben de DAİŞ'in bu saldırılarına karşı kadın örgütlenmesinde yer aldım. Kadın örgütlülüğü için çalıştım" dedi.

Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen Uluslararası Kadın Konferansı büyük bir ilgiyle devam ediyor. Salonun tıka basa dolu konferansta dünyanın dört bir yanından kadınlar program boyunca attıkları "Jin, jiyan, azadi" sloganıyla Kürt kadınlarıyla ortak mücadeleki kararlığını sık sık dile getirdi. 

"Yapım aşamasındaki Devrim" başlıklı konferans ikinci güne "Fis'ten Kobanê'ye, Minbic'den Reqa'ya kadınların özgürlük mücadelesi" konulu oturumla başladı.

Bu oturumda "Ataerkil sistemin yok oluşunun arkasındaki felsefe", "Kadın konfederal sistemin oluşumunun felsefesi", "Neden kadınların savunulması değil de özsavunma: Mit, ikiyüzlülük ve gerçek" konulu sunumlar yapıldı.

Oturumun moderatörlüğünü Rahila Gupta yaptı. Rojava devrimini konuşacaklarını söyleyen Gupta, konuşmasına "Jin, jiyan, azadi" sloganı ile başladı.

Gupta, "Kürdistan'a barış kadın ittifakı"nın mesajını okudu. Mesajda, Rojava'da kadın devrimine dikkat çekildi. Kadının özgürlüğünün, toplumun özgürlüğü anlamına geldiği vurgulandı.

Jineoloji Avrupa Komitesi'nden Haskar Kırmızıgül, "Ataerkil sistemin yok oluşunun arkasındaki felsefe" konulu bir sunum yaptı.

Kadın özgürlük mücadelesinin 40 yılı aşkın bir süredir devam ettiğini belirten Kırmızıgül, PKK'nin kuruluşundan itibaren kadının mücadele içerisinde yer aldığını söyledi. Kırmızıgül, "Sakine Cansız kuruluştan itibaren PKK içerisinde yer aldı" dedi.

Kürt kadınının mücadelesinin ilk başta özgürlük temelinden ziyade eşitlik temelinde olduğunu vurgulayan Kırmızıgül şöyle devam etti: "Marksizm etkisi ile oluşturulan bütün devrimlerde olduğu gibi, Kürt özgrülük mücadelesi de başlangıçta öyleydi. Ama Kürtlerde bu uzun sürmedi." Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesinin gelişiminde çelişkilerle çatışmanın temel olduğunu vurguladı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadın özgürlük felsefesini geliştirmek için yürüttüğü çalışmalara da dikkat çeken Kırmızıgül, Kürt kadının özgün örgütlenme sürecini anlattı.

'JİNEOLOJİNİN ÜÇ TEMEL HEDEFİ VAR'

Jineolojinin önünde üç hedef olduğunu söyleyen Kırmızıgül, bunları şöyle sıraladı: "Kadının sömürgeliştirilmesi tarihinin açığa çıkarılması, devrimi oluşturma mücadelesinin sürmesi, toplum ile sözleşmenin hazırlanması."

'DENEYİMLERİN BİR ARAYA GETİRİLMESİ ÖNEMLİ'

Rojava’dan konferansa katılan Kongreya Star Sözcüsü Avin Sweed ise "Kadın konfederal sistemin oluşumunun felsefesi" başlıklı bir sunum yaptı. Kürt kadının özgürlük ve kimlik mücadelesi verdiğini söyleyen Sweed, kadının tarihten bu yana maruz kaldığı baskılara dikkat çekti. Demokratik konfederalizm sisteminin devlet artı demokrasi sisteminin kadın öncülüğünde, direniş deneyimlerinin toparlanması ile gerçekleşebildiğini söyledi.

Rojava'da kadınların öz yönetimin yürütücüleri olduğunu da kaydeden Sweed, kadınların bütün alanlarda rolünü oynadığını da vurguladı. Savunma alanında kadının aktif bir şekilde yer aldığını belirten Sweed, özgürlük mücadelesinin devam etmesinde görevini yerine getirdiğini kaydetti.

'DAİŞ'İN BASKILARINA KARŞI DİRENİŞİ ÖRGÜTLEDİK'

Reqa Halk Meclisi Eş Başkanı Khawla El-İsa Ahlamud ise DAİŞ egemenliği altında yıllarca yaşamak zorunda kaldığı tecrübesini paylaştı. DAİŞ'in kadınları sadece siyah girmeye zorladığını, kadınların cinsel obje olarak ele alındığını belirten Ahlamud, "Ben de DAİŞ'in bu saldırılarına karşı kadın örgütlenmesinde yer aldım. Kadın örgütlülüğü için çalıştım. Kadınlara ders verdim, böylece kadınları DAİŞ'e karşı örgütledim" diye konuştu.

Kadınların örgütlendikçe ataerkil sistemden sıyrılabildiğini vurgulayan Ahlamud, ataerkil sisteme karşı anaerkil sistem oluşturmak için çalıştıklarını söyledi. Kadınların taş devrinden bu yana insanlığa hep katkısı olduğunu belirten Ahlamud, tarımı kadınların bulduğunu sözlerine ekledi.

Tarım devriminde kadınların önemli bir rol oynadığını, bilimin gelişmesinde kadınların katkısı olduğunu hatırlatarak, ekonomi, iş idaresi konusunda da kadının birçok gelişmeye imza attığını belirtti.

Sanayi devriminin erkekleri köle konumuna getirdiğini ve erkekleri kadına karşı örgütlediğini vurgulayan Ahlamud, "Komünal yaşama geri dönmeliyiz" dedi. Kadın konfederalizminin devrim aşaması olduğunu söyleyen Ahlamud, sosyalizmin değerlerine dikkat çekerek, ilerleme sağlamak için eşit, komünal bir sistem kurulması gerektiğini ifade etti.

'KADINLARI, ÇALIŞMALARI VE ENERJİYİ BİR ARAYA GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Reqa'da kadınları, çalışmalarını ve enerjilerini bir arada toparlamaya çalıştıklarını da kaydeden Ahlamud, inşaatta, tarımda, ekolojide kadınların ortak çalıştığını söyleyerek, "Genç kadınların jineolojiden, kadın bilimi, komünal yaşam bilimi, modern demokrasi biliminden çok faydalanmasını sağlamalıyız" dedi.

YUSİF ÖRGÜTLENME MODELİNİ AKTARDI

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusif da Rojava'da kadın örgütlenmesinin şekline ilişkin bilgilendirme yaptı. Akademiler oluşturulduğunu kaydeden Yusif, "Toplumsal cinsiyetçilik" dersleri verildiğini söyledi. Bilinç olmadan devrimin gelişemeyeceğini belirten Yusif şöyle konuştu: "Toplumsal bilinç üzerine çok yoğunlaştık. Kadın akademileri ve toplumsal akademiler oluşturuldu. Ancak, burada sadece kadın üzerinde çalışmanın yeterli gelmediği, erkeklerin bilinçlenmesi çalışması yürütmemiz gerektiğini de anladık. Yoğunlaştığımız diğer bir konu ise toplumun örgütlenmesi idi. Örgütlenme olmadan yaşamın olmadığı gerçekliğinden yola çıktık. Bundan dolayı da komünler, yani köy meclisleri oluşturuldu. Her komün eş başkanlık sistemi ile çalıştığı için binlerce köy komünü eş başkanları bulunuyor. Ayrıca kadın örgütlenmesi de esas alınıyor. Bütün çalışmalarda kadın özgün sistemi mevcuttur."

Konferans çeşitli sunumlarla devam ediyor.

Konferansın canlı yayın linki: