UNICEF: Salgın 10 milyon çocuğun evlendirilmesine yol açabilir
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, Covid-19 salgınıyla birlikte gelen çeşitli faktörlerin 10 milyon çocuğun evlenmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, Covid-19 salgınıyla birlikte gelen çeşitli faktörlerin 10 milyon çocuğun evlenmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.
UNICEF, 8 Mart tarihli açıklamasında, koronavirüs salgınının 2030 yılına kadar 10 milyon çocuğun evlenmesine yol açabileceğini belirtti. Buna ek olarak 2030 yılına kadar 100 milyon kız çocuğunun evlendirilme riski altında olduğu değerlendiriliyor.
Açıklamaya göre 18 yaşın altındaki kız çocuklarının evlilikleri Covid-19 krizi ile bağlantılı bir çok faktörün bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu faktörlerin başında okulların kapatılması, ekonomik koşulların kötüleşmesi, kamu servislerinin aksaması ve ebeveynlerin ölümü geliyor.
Unicef İcra Direktörü Henrietta Fore, Covid-19'un milyonlarca kız çocuğu için zaten zor bir durumu daha da kötüleştirdiğini söyleyerek, “Ama çocuk evliliğini sona erdirebiliriz ve erdirmeliyiz” dedi.
Salgın böylece geçen on yıl içerisinde çocuk evliliğini önlemede yaşanan ilerlemeleri tehdit eder hale geldi. Çocuk evlilikleri geçen on yıl içerisinde dörtte birden, beşte bire geriledi. Diğer bir ifadeyle 25 milyon çocuk evliliğinin önüne geçildi.
Henrietta Fore, “(Salgının) kız çocukları ve aileler üzerindeki sonuçlarını sınırlandırmak için derhal tedbirler almak gerekiyor” dedi. Fore, okulları açarak, sağlık ve sosyal hizmetlere erişimi güvenceye alarak, uygun yasalar ve politikalar uygulayarak, “bir kız çocuğunun çocukluğunu çalan evlilik riskini azaltabileceklerini” kaydetti.
UNICEF’e göre dünya genelinde 650 milyon kız çocuğu ve kadın 18 yaşına varmadan evlendi. Bu evliliklerin yarısı beş ülkede gerçekleşti: Bangladeş, Brezilya, Etiyopya, Hindistan ve Nijerya.
UNICEF’in 2020 yılında yayınladığı verilerine göre 10 yaşına varmadan evlendirilen kız çocuklarının oranı Nijerya’da yüzde 76’ya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yüzde 68’e çıktı.