Van’da fuhuş salonlarının ruhsatı kayyum belediyesinden

Van’da masaj salonlarına yapılan operasyonun ardından tutuklanan iki polisin, İran ve Afgan kadınları “sınır dışı ederiz” tehdidiyle zorla çalıştırdığı ortaya çıktı.

Van’da uyuşturucu ve fuhuş çeteleri Türk polisinin desteğiyle hareket ediyor. Van Valiliği tarafından son beş yıldır uygulanan "eylem ve etkinlik yasağı" ile siyasi parti ve STK’lerin uyuşturucu ve fuhuşla mücadele etmesi de engellendi. Siyasi partiler ve STK’lerin sokakta çalışmasını engelleyen iktidar, uyuşturucu ve fuhuşun önünü açtı.

Kentte fuhuş ve uyuşturucu ticareti kentin en işlek caddelerinde aleni bir biçimde yapılıyor. Özellikle Van’a iltica eden İran ve Afganistan uyruklu insanlar bu çetelerin hedef kitlesi olmuş durumda. Afgan ve İranlı kadınları ağına düşüren çeteler; bu insanların içinde bulunduğu dramı da istismar ederek kendi lehine rant devşirmeye çalışıyor.

MASAJ SALONLARININ RUHSATINI KAYYUM BELEDİYESİ VERİYOR

Fuhuş polislerin öncülüğünde Van’da masaj salonları adı altında legal olarak hayata geçirildi. Gaspçı kayyum belediyelerinin yönettiği Van ve ilçelerinde bu tür yerler rahatlıkla ruhsat alabiliyor. Kayyum belediyesinden rahatlıkla ruhsat temin eden bu yerler, belediye tarafından denetime tabi tutulmadığı için de kadınları ve gençliği düşürmeye çalışan bataklıklar haline dönüşmeye başlıyor. Bu tür olayların arttığı Van’da geçen hafta İpekyolu ilçesinde bir masaj salonuna yapılan baskında ‘Fuhuş, fuhuşa aracılık, teşvik, yer ve imkân sağlama’ suçlarını işlediği iddiasıyla 2’si kamu görevlisi, 6 kişi gözaltına alındı. İş yerlerinde yapılan aramada ise gizli kamera ele geçirildi. Van Emniyet Müdürlüğünün kamu görevlisi olarak açıkladığı iki kişinin polis olduğu kısa sürede ortaya çıktı. Emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyede mahkemeye çıkarılan şüphelilerden 4’ü tutuklandı.

İRANLI H.T MASAJ SALONUNU MAHKEMEYE TAŞIDI

Van’da fuhuş çetelerinin ağına düşen ve ismini vermek istemeyen İran uyruklu kadın H.T, zorla çalıştırıldığı bir masaj salonunda yaşadıklarını yargıya taşıdı. Van Sulh Ceza Hâkimliğine başvuran H.T masaj salonunda zorla çalıştırılmak istendiğini ve buna karşı direndiği için Van İl Göç İdaresi tarafından İran’a geri iade edilmek istendiğini belirterek, hakkında verilen idari gözetim kararının kaldırılmasını talep etti.

'SENİ SINIR DIŞI EDERİZ' TEHDİDİ

H.T’nin mahkemeye yaptığı başvuruda anlattığı noktalar oldukça çarpıcı ve Van’da İranlı ve Afganlı kadınların nasıl tuzağa düşürüldüğünü de net bir biçimde gösteriyor. Hakkında sınır dışı kararı bulunan H.T, zorla çalıştırıldığı masaj salonuna yapılan baskının ardından gözaltına alındığını belirterek, şunları anlattı:

“Orada henüz 10 gündür çalışıyordum. Oranın ruhsatını belediyeden almışlardı. Orada benim dışımda birçok İranlı ve Afgan kadın da çalıştırılıyordu. Bu masaj salonunun ortağı olan bir de polis vardı. İşe başladıktan iki gün sonra orada yaşanan şeylerden rahatsız olmaya başladım. Bu polislerden birine giderek işi bırakacağımı söyleyince, 'O zaman sınır dışı edilirsin, burada ekmek bulmuşsun, nankörlük etme' tehdidiyle karşılaştım. Ancak tavrımda ısrar edince bir hafta içinde resmi işlemler yapıldı ve hakkımda idari gözetim kararı alındı. Ben Van’da beş yıldır yaşıyorum. İran’a iade edilirsem işkenceye ve kötü muameleye maruz kalacağım."