Van’da kadınlar ‘savaşa hayır’ dedi

Barış İçin Kadın Girişimi tarafından ‘Kadının sesi savaşı susturacak’ şiarıyla Van’da yapılan basın açıklaması ve oturma eylemi düzenlendi. Eyleme katılan yüzlerce kadın ‘Gelin hep beraber bu savaşı durduralım’ çağrısında bulundu.

KJA öncülüğünde Barış İçin Kadın Girişimi tarafından ‘Kadının sesi savaşı susturacak’ şiarıyla Van’da yapılan basın açıklaması ve oturma eylemi düzenlendi. Eyleme katılan yüzlerce kadın ‘Gelin hep beraber bu savaşı durduralım’ çağrısında bulundu.

Van’da kadınlar ‘Kadının sesi savaşı susturacak’ şiarıyla KJA öncülüğünde düzenlenen basın açıklaması ve oturma eylemi için Van HDP İl binası önünde bir araya geldi. DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva’nın da aralarında bulunduğu yüzlerce kadının bulunduğu kalabalık grup ‘Kadınlar savaş yaptırmayacak’, ‘Kadının sesi savaşı susturacak’, ‘Önderliksiz özgürlük olmaz’ ‘Savaşa hayır, barış hemen şimdi’ ve ‘Jin, jiyan, azadi’ yazılı döviz ve pankartlar açarak, “Kadınız, anayız, barıştan yanayız” sloganları attı. Ellerinde kum ve taş dolu pet şişeleri sallayan kadınlar zılgıtlar çekerek savaşı protesto etti. Kadınlar ayrıca geçen ay öldürüldükten sonra bedeni teşhir edilen YJA Star gerillası Kevser Eltürk’ün (Ekin Wan) fotoğraflarını taşıdı.

Kadınların iki saatlik oturma eyleminden sonra yapılan basın açıklamasını KJA aktivistleri Caziye Duman, Hatice Can ve Gülşah Hakan okudu.

İlk olarak konuşan Caziye Duman, “Salı günü 1 Eylül Dünya Barış Günü’ydü. 20 Temmuz’dan 21 ilde 178 cenaze kalktı. Bu süreçte birçok ilde birçok ilçede çatışmalar oldu, sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Telefonlar, internet kesildi, insanlar öldü, yaralandı. 2014’te barış gününde sokaklarda çözüm süreci ilerlesin sloganları atılırken 1 Eylül 2015’te Türkiye’de silahlar sussun çığlığı yükseliyor. Biz kadınlar bu hafta Türkiye’nin birçok ilinde barış talebimizi ısrarla dile getiriyoruz. Silahlar sussun barış konuşsun demek için savaşa karşı ses çıkarıyoruz” dedi.

Ardından konuşan Hatice Can ise, kadınlar olarak savaşı seyretmeyeceklerini belirterek, “Savaş sadece bir yok etme ayini değil, bedenlerimizi, kimliğimize de saldırıyor. Erkekliği kışkırtan milliyetçiliği, militarizmi ve onun ev sahibi devleti deşifre ediyoruz. Silahlar sussun, barış konuşsun diyoruz. İşte bugün barışın sesini yükseltmek için buradayız, her yerde barış nöbetindeyiz” diye devam etti.

Son olarak söz alan Gülşah Hakan da şunları belirtti: “Biz kadınlar savaşın hakikatini çok iyi biliyoruz. Tam da bu yüzden savaşa sürüklenmek istemiyoruz! Tam da bu yüzden nefret söylemleriyle bizleri ayrıştırmalarına izin vermiyoruz. Savaşa karşı hep birlikte barış nöbetindeyiz! Silopi, Şemdinli, Varto, Lice, Silvan, Cizre, Yüksekova… Tüm katliamlara karşı, biz kadınlar var gücümüzle ses çıkarıyoruz

Açıklamanın ardından yürümek isteyen kadınlara polis izin vermeyince yaşanan kısa süre gerginlik HDP ve DBP’li yöneticilerin devreye girmesi ile son buldu. Kadınlar hep birlikte zılgıtlarla ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganları atarak dağıldı.