Viyan’ın eylemi bir çığlıktı

YJA Star gerillası Dorşîn Rûbar Amed, Viyan Soran’ın eyleminin çok büyük öneme sahip; aslında komplo karşısında insanlığın vicdanına seslenen bir çığlık olduğunu söyledi.

Gerillalar, Viyan Soran’ın eyleminin, başta gerillalar olmak üzere her Kürt ferdine verilmiş en büyük mücadele mesajı olduğunu belirterek, “Gereğini yerine getirmek için bugüne kadar büyük bedeller ödedik ve gerektiğinde ödemeye de devam edeceğiz” dedi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslararası bir komployla esaret altına alınmasından sonra dört parça Kürdistan’da ve ülke dışında “Güneşimizi Karartamazsınız” şiarıyla yüzlerce insan bedenini ateşe verdi. Bunlardan birisi de gerek eylemiyle gerekse de duruşuyla tarihe mal olmuş olan Şehit Viyan Soran’dı (Leyla Wali Hasan). Viyan Soran, hem uluslararası komploya hem de PKK‘yi bölüp parçalama ve tasfiye etme politikalarına karşı eylemini gerçekleştirdi.

Şehadetinin 16. yıl dönümünde ANF’ye konuşan HPG ve YJA Star gerillaları, eyleminden ne anladıklarını anlattı.

YJA Star gerillası Dorşîn Rûbar Amed, eyleminin çok büyük öneme sahip; aslında komplo karşısında insanlığın vicdanına seslenen bir çığlık olduğunu söyledi.

Aslında Zîlan’ın 1996’daki fedai eyleminin devamı niteliğinde olduğunu kaydeden Dorşîn Rûbar Amed, şunları ifade etti: “O dönem Önderliğimizin üzerinde hücre cezası uygulanmaktaydı. Aynı zamanda hem hareketimizin hem de halkımızın üzerinde büyük bir imha ve inkar saldırısı vardı. Şehit Viyan, aslında içteki tasfiyeciliğe karşı bu eylemiyle tarihi bir duruş sergiledi. Onun eylemiyle yarattığı özgürlük çığlığı, bugün bizim yolumuzu aydınlatan, mücadelemizde yön gösteren ışık oldu. Şehit Viyan eylemiyle o gün Apocu iradeyi bütün benliğiyle ortaya koymuşsa bugün Werxelê, Girê Sor, Zendûra ve Mamreşo’daki savaş tünellerinde de bu ruh düşmanı alt ediyor. Gerillalar olarak faşizmin bütün saldırılarına karşı Apocu fedai ruhla sonuna kadar direneceğiz.

GEREKEN BEDELİ ÖDERİZ

Apocu militanlar, her daim mücadeleleriyle ‘Güneşimizi Karartamazsınız’ mesajını bütün dünyaya veriyor. Viyan Soran’ın ardılları olarak bugün mücadelemizi bu sarsılmaz inançla sürdürüyoruz. Özgürlük gerillaları olarak her şart ve koşulda Önderliğimize, halkımıza ve hareketimize yönelik saldırılara karşı kanımızın son damlasına kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Bugüne kadar büyük bedeller ödedik ve gerektiğinde ödemeye de devam edeceğiz ama ne olursa olsun zafer bu ruh ve irade ile direnen bizlerin olacaktır.”

EYLEMİYLE MÜCADELENİN YOLUNU GÖSTERDİ

HPG gerillası Dersim Sakine de şehit Viyan’ın hayatı boyunca özgürlüğe aşık olduğunu ve bu uğurda karşısına çıkan engelleri aşarak Kürdistan Özgürlük Mücadelesinin saflarına katıldığını hatırlattı.

Şehit Viyan’ın hem yaşam ve mücadele duruşuyla hem de eylemiyle kendisine etkisinin büyük olduğunu kaydeden gerilla Dersim Sakine, başta Güney Kürdistan halkı olmak üzere dört parça Kürdistan’ da gençler ve kadınlar için bir sembol olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.

Dersim Sakine, şunları dile getirdi: “Eylemi, sıradan görülebilecek bir eylem değildi. Sessizliğe ve kabullenmişliğe karşı bir çığlıktı. Nasıl ki o gün Viyan Soran eylemiyle herkese mücadelenin yolunu gösterdiyse onun ardılları olarak bizler de bugün üzerimize düşeni yapmak için büyük bir çaba içerisindeyiz. Cenga Xabûr ve Bazên Zagrosê devrimci hamlelerinde yer alan diğer bütün yoldaşlarımızda Apocu iradenin tecellisi gerçekleşiyor. Bizler de HPG gerillaları olarak Viyan Soran yoldaşın sergilediği irade ve ruhla bu mücadelede yerimizi alıyoruz. Şehit Viyan Soran’ın eylemi, başta bizlere olmak üzere her Kürt ferdine verilmiş en büyük mücadele mesajıdır. Mücadeleye çağrıdır. Gereğini yerine getirmeye devam edeceğimizin sözünü yineliyoruz.”