Xakurkê zirvesi: Her mevzide direniş destanları var

Türk devletinin işgaline karşı Xakurkê'de savaşan gerilla Roza Bager, "Düşman Xakurkê bitti diyor. Ama şimdi Xakurkê’nin her mevziisinde de direniş destanları var" dedi.

Hakkari'nin Şemzinan ilçesinde Türk devletinin yoğun saldırılarına karşı HPG ve YJA-Star gerillalarının direnişi devam ediyor. Şemzinanlı YJA Star gerillası Roza Bager, Şemzinan'dan Xakurkê'ye örülen mücadele yolunu anlattı. Şemzinan bölgesinin stratejik önemine değinen gerilla Bager, "Şemzinan hayata gözümü açtığım kendimi bildiğim tanıdığım yer. Burada büyüyüp gerilla saflarına katıldım.

Bunun için Şemzinan benim tüm ilklerimin meskenidir. 40 yıllık mücadele tarihimizde Şemzinan’da, mücadelede belli bir düzeyde yer alıyor. Şemzinan düşmanın özel hedef aldığı, zorla koruculuğun dayatıldığı ve düşmanın birçok bölgede olduğu gibi halkı kendine mecbur bıraktığı bir alan. Şemzinan Güney, Kuzey ve Doğu arasında ticaret hattında bir bölge bunun için renkli, kültürel yapıya sahip. Tek geçim kaynakları ticaret olduğu için düşman halkı ekonomik yoksulluk ile kendine mecbur ediyor. Bilinçli bir şekilde koruculuk dayatılıyor" dedi.

XAKURKÊ'DE İŞGALCİLERE KARŞI DİRENİŞ VAR

Türk devletinin faşizan uygulamalarına karşı halkın büyük bir mücadele sergilediğini kaydeden Bager, "Düşmanın bayrağımızı oluşturan anlamlı renklere bile tahammülü yok. Oysaki yeşil doğayı canlılığı, sarı içimizi ısıtıyor güneşi gösteriyor, kırmızı düşmana karşı kinimizi öfkemizi gösteriyor. Bu renkler bile yasaklanıyor" diye konuştu.

Gerilla olmanın hayali olduğunu söyleyen Roza Bager, duygularını şu şekilde dile getirdi: "Gerilla saflarına katılıp Xakurkê alanına geldim. Xakurkê’nin zirvesine çıkınca bir an ilk defa özgürlüğü hissettim. Bu yıl Xakurkê'deki ikinci pratiğimdeyim. Şu an Xakurkê'de işgal yönelimlerine karşı müthiş bir direniş ve savaş var. Varlıkları beni heyecanlandıran gerillalar ile birlikte savaşıyorum. Hayalini dahi rüya da kuracağım anları şu an yaşıyorum."

'HER GECE HER AN BEKLİYORUZ'

Komutanları Agiri'nin takipçisi olacaklarını belirten gerilla Bager sözlerini şöyle noktaladı: "Düşman alana tekniği ile girdi asker tekniğin gölgesinde tekniğe olan inanç ile yaşıyor. Asker girdiği mevziden dışarı adım bile atamıyor. Bu korku karşısında Agirilerin, Berfinlerin cesur direnişine de tanık olduk. Her mevzide direniş destanları var. Düşman Xakurkê bitti diyor. Ama şimdi Xakurkê’nin her yerinde arkadaşlar mevzilerde savaşıyor.

Düşmana çok güçlü darbeler vuruyor. Düşman ‘bir gece ansızın gelebiliriz’ diyor biz de her gece her an bekliyoruz. Bizim dağlarımızda onlara hiçbir şekilde yaşam yok, olmayacak. Değerli bir mücadele uğruna bedeller veriyoruz. Ancak Şehit Agiri arkadaşın dediği gibi bu hareketin başarmaması mümkün değil. Bizde bu söze olan sonsuz inançla savaşıyoruz ve savaşmaya da devam edeceğiz."