YJA-STAR gerillaları, Viyan Soran’ı andı

YJA Star gerillaları, 2 Şubat 2006 tarihinde uluslararası komployu protesto etmek için fedai eylem düzenleyen YJA Star komutanlarından Viyan Soran’ı şehadetinin yıl dönümünde andı.

Şehit Viyan Soran’ın eylemini değerlendiren YJA Star gerillaları, "Şehit Viyan’ın yaşamdaki duruşu, ve partiyi canı pahasına koruması Önderliğe olan bağlılığını gösteriyordu. Onun ardılları olarak yaşama sımsıkı sarılıp  devrimci görevlerimizin ağırlığında olacağız. Başta Şehit Viyan olmak üzere bütün şehitlere sözümüzü yeniliyoruz" dedi.

'HİÇBİR ZAMAN ADALETSİZLİĞE BOYUN EĞMEDİ'

YJA Star gerillası Avjin Çiya, şöyle dedi:

"Heval Viyan Soran Başûrê Kurdistan’ın Caf aşiretine mensup bir yoldaştı. Mücadele yaşamında hiçbir zaman adaletsizliğe boyun eğmedi. Her zaman başı dikti. Heval Viyan’ı belki hiç görmedim ama onunla birlikte yaşayan arkadaşların anlatımından tanıdım. İkiz Ruh kitabını okuyunca heval Viyan’ın mücadelesini daha yakından tanıdım. Heval Viyan’ın yaşamdaki duruşunu ne kadar değerlendirirsek azdır.’’

'DAĞLAR VİYANLAR'IN ARDILLARI İLE DOLU'

Avjin Çiya, değerlendirmelerinin devamında şunları dile getirdi:

 "Önderliğe olan bağlılığı, yaşamdaki radikal duruşuyla herkese örnek bir yoldaş oldu. Kurdistan’da yaşanan ihanete cevap olma arayışındaydı. Heval Viyan ihanetçi çizgiye karşı, kültürüne, toprağına ve Önderliğine bağlı bir duruşun sahibi oldu. Bugün dağlar Viyanlar'ın ardılları ile dolu. KDP’nin özel savaş uygulamaları Soran kadınlarının önünü tutamadı. Bugün dağlarda binlerce Soran yoldaşımız var. Kendilerine Kürt deyip ihanet eden işbirlikçiler Şehit Viyan Soran’ın mücadelesini örnek almalılar. Heval Viyan’ın ardılları olarak ihanete karşı başkaldıracağız. Çünkü o, özgürlüğün adı ve anlamı oldu. YJA Star gerillaları olarak heval Viyan’ın yaşamdaki ve savaştaki duruşunu kendimize esas alacağız.’’

'VİYAN SORAN ÖNCÜ KOMUTANIMIZDIR'

YJA Star gerillası Evîn Goyî ise Viyan Soran’a ilişkin şunları söyledi:
"Önderlik kadınlara inanç ve güven verdi. Heval Viyan Soran da bu güvene sahip çıkmak için var gücüyle yaşamın ve savaşın tüm zorlu koşullarına karşı mücadele etti. Heval Viyan bizim öncü komutanımızdı.  Eğer bana 'komutanlık nedir' diye sorulursa, 'Heval Viyan’ın yaşamdaki duruşudur' derim. Heval Viyan, heval Sara, heval Zilan ve adını sayamadığım binlerce kadın bu dağlarda irade savaşı verdiler. Onların ardılları ve Maxmûrlu bir genç olarak bu saflarda savaştığım için çok şanslıyım. Heval Viyan nasıl ki kendi duruşu ve eylemi ile ihanet çizgisine savaş açıp Apocu çizgiyi koruduysa, bizler de onun duruşunu esas alıp her gün işgalcileri daha çok vuracağız."