YJK-S Kongresi gerçekleştirildi

Bünyesinde 6 meclis 4 komün ve 3 inisiyatifi barındıran YJK-S, yıllık kongresini gerçekleştirerek, yeni dönem için planlama ve kararlar oluşturdu.

İsviçre'deki Kürt kadın kurumlarının çatı örgütlenmesi İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S), yıllık kongresini gerçekleştirdi.

Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) konferans salonunda düzenlenen kongre, 23 Aralık 2022’de Paris’te katledilen Evîn Goyî ile 4 Ekim 2022'de Silêmanî’de katledilen Jineoloji Akademi Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel'e adandı.

Mart ayında gerçekleştirdikleri kongrelerle örgütlenmelerini yenileyen 6 meclis 4 komün ve 3 inisiyatifin çatı örgütlenmesi YJK-S Kongresine onlarca delege ve çok sayıda konuk katıldı.

Kurdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan konferansta divan seçimi ve konferansın gündem maddeleri belirlendi.

Daha sonra Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) üyesi Zeynep Dersim, kadın gündemlerini değerlendirdi. 2022 ve 2023 yılının gerek dünya kadın mücadelesinde gerekse Kurdistan ve Türkiye siyaseti açısından çok yoğun geçtiğini söyleyen Dersim, “Bu süreçte Kürt kadınları aktif rol alarak dünya kadın mücadelesinde belirleyici unsur olmuştur” diye konuştu.

Sonuç alıncaya kadın mücadelesini sürdüreceklerini belirten Zeynep Dersim, “Jin jiyan azadî” felsefesinin yaratıcısı Önder Apo üzerinde sürdürülen tecridi kırmak ve ve fiziki özgürlüğünü sağlamak temel gündemimiz olacaktır” dedi.

Zeynep Dersim, 14 Mayıs'ta Türkiye ve Bakurê Kurdistan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine ilişkin ise şunları söyledi: “Bugün için İsviçre'de oy kullanma süresi tamamlanmış olabilir. Fakat görev ve sorumluluğumuz henüz tamamlanmış değil. Şimdiden telefonlara sarılmalı Türkiye ve Kurdistan'da yaşayan ailelerimizi, yakınlarımızı, tanıdıklarımızı arayarak, onları 14 Mayıs günü oy kullanmaları için sandık başına gitmeye çağırmalıyız.”

Kürt halkının geleceğini esaret altına alan Lozan Antlaşması'nın da 100'üncü yılına girildiğini aktaran Dersim, “Kürt halkının kimliğini, toprağını, dilini, kültürünü yok sayan bu antlaşma bizim için yok hükmündedir. Özgür Kürt’ü hedef alarak insanlık ve savaş suçlarına yönelen ceberut sisteme karşı mücadele etmek zorundayız. Kürtlerin geleceğine yön verecek olan Kürt halkının mücadelesi olacaktır” ifadelerini kullandı.

Zeynep Dersim’in konuşmasının ardından YJK-S yıllık dönem raporu okunarak değerlendirildi.

Ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadın özgürlüğü temalı video konuşması izletildi.

Daha sonra 10 kişiden oluşan yeni yönetim seçilerek eğitim, sosyal, dış ilişkiler, Yekîtiya Star örgütlenmelerinin temsilcileri belirlendi ve dönemsel planlamalar oluşturuldu.

Kongrede alınan bazı kararlar ise şöyle:  

  • YJK-S'nin yeni dönem çalışmalarının ana ekseni, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanmasıdır. Bu temelde yapılacak tüm eylem ve etkinliklerde bu ana maddenin esas alınması,
  • Eğitim eksenli atölyelerin oluşturularak Jineoloji Bilimi'nin kitlelere aktarılması,
  • Kadın merkezli konfederal sistemin yaratılması üzerine çalışmaların sürdürülmesi,
  • Anadili kullanımının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için meclislerde çalışma yapılması,
  • Halk diplomasinin örgütlendirilerek güçlendirilmesi.

Konferans, “Jin jiyan azadî” sloganıyla sonlandırıldı.