Yoksul ülkelerdeki genç kadınların yüzde 90'ı internetten yoksun

UNICEF’in yayınladığı bir rapora göre yoksul ülkelerdeki kız çocukları ve genç kadınların yaklaşık yüzde 90’ı internet kullanamıyor.

2020'de UNICEF ​​ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, dünya çapında 15 ila 24 yaş arası gençlerin yalnızca yüzde 37'sinin evinde internet erişimi olduğu yönünde tahmin yapmıştı.

Ancak çarşamba günü yayınlanan UNICEF raporunda, bu tahminin "evlerdeki ekipmana erişim, internet kullanımı ve dijital becerilerle bağlantılı çarpıcı cinsiyet eşitsizliklerini gizlediğine” dikkat çekti.

Bu nedenle BM kurumu UNICEF, başta düşük gelirli ülkeler ve birkaç orta gelirli ülke olmak üzere 54 ülkedeki anketlerden elde edilen verileri inceledi.

Çıkan sonuca göre, "düşük gelirli ülkelerde, 15-24 yaş arası kız çocukları ve genç kadınların yüzde 90’ı (yaklaşık 65 milyon kişi), aynı yaşlardaki erkek çocuklar ve genç erkeklerin yüzde 78’i (yaklaşık 57 milyon) internet kullanmıyor.”

UNICEF Eğitim Direktörü Robert Jenkins yaptığı açıklamada, "Kızlar ve erkekler arasındaki dijital uçurumu kapatmak, yalnızca internete ve teknolojiye erişim sağlamakla ilgili değil" dedi.

Jenkins, "Söskonuzu olan kızları yenilikçi, yaratıcı ve lider olmaları için güçlendirmektir” diye ekledi.

Rapor, genel olarak kız çocukları ve genç kadınların daha iyi temel okuma becerilerine sahip olmasına rağmen, bunun dijital alana yansımadığını belirtiyor.

Bu ülkelerde özellikle aile ortamının ve eğitimin önemine vurgu yapan UNICEF, "ergen kız çocukları ve genç kadınlar dijital bilgi açısından unutuluyor ve kapıda bırakılıyor" eleştirisinde bulunuyor.

Robert Jenkins, "İstihdam piyasasında, özellikle bilim, teknoloji, mühendislik ve matematikte cinsiyet eşitsizliklerini ele almak istiyorsak, gençlerin, özellikle kızların dijital beceriler edinmelerine yardım ederek başlamalıyız" diyor.

Rapora göre, cep telefonlarına erişim söz konusu olduğunda fark daha da derinleşiyor.

İncelenen ülkelerin 41'inde, 15 ila 24 yaş arası erken kız çocukları ve genç kadınların, ortalama yüzde 13 oranında cep telefonuna sahip olma şansı var ve bu durum onları "büyük ölçüde dezavantajlı durumda" bırakıyor, 21’inci yüzyılın ekonomisinde başat role sahip olan “dijital dünyaya erişimlerini sınırlıyor” .