YPJ Kobanê Direniş Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıklandı

Rojava'nın Kobanê Kantonu'nda gerçekleştirilen YPJ Kobanê Direniş Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıklandı.

4-8 Eylül tarihleri arasında 105 delegenin katılımıyla Rojava'nın Kobanê Kantonu'nda gerçekleştirilen YPJ Kobanê Direniş Konferansı'nın sonuç bildirgesi basına ve kamuoyuna deklare edildi. Kobanê direnişinin başta Ortadoğulu kadınlar olmak üzere tüm dünya kadınlarına adandığı belirtilen bildirgede "Kobanê’de kadınların özgürlük direnişi, erkek egemen sistemin ve kültürün çöküşüdür’ tespitine yer verildi. Ortadoğu'da yaşanan kaos ve savaşların en çok kadınları ve halkları etkilediği belirtilen bildirgede şunlar belirtildi: “Erkek egemenlikli politikaların neden olduğu kaos en çok kadınları vurmakta, erkeğe ait meydanlar yaratılmaktadır. Erkek aklına dayalı yapılaşmalar nedeniyle bölgemiz yoğun savaşlara ve kördüğüm olmuş sorunlara sürüklenmiştir. Bu kaosu aştıracak ve yeni bir uygarlık çıkışını gerçekleştirecek en büyük güç kadınlardır."

KADIN ÖNCÜLÜĞÜNDE TARİHSEL GELİŞMELER YAŞANIYOR

Kadın özünün sinmediği bir uygarlık ve toplumsal yapılanmanın demokratik olamayacağının mevcut tablo içerisinde çok çarpıcı olarak görüldüğü vurgusu yapılan sonuç bildirgesinde, "bölgemizde yaşanan devrimsel gelişmelerle birlikte uyanan ve bilinçlenen halklar karşısında kapitalist modernitenin yaşam şansı artık kalmamıştır. Kadın öncülüğünde yaşanan tarihsel gelişmeler, erkeğin kapitalist tekelini ciddi anlamda tehdit eden gelişmelerdir" denildi. 

Rojava devriminin kadın öncülüğünde geliştiğine bir kez daha vurgu yapılan bildirgede "devrimi tasfiye etme girişimleri ile birlikte Musul ve devamında Şengal'de Êzîdî halkına ve kadınlarına yönelik saldırılarla, Kürdistan’dan Ortadoğu’ya büyük bir hızla yayılmakta olan Kadın Özgürlük Mücadelesi'nin darbelenmek istendiği" kaydedildi. Bildirgenin devamında erkek emperyalizminin bir ürünü olan DAİŞ gerçeğinin, kadın merkezli yaşamı ve toplumsal devrimi boğmak amacıyla geliştirildiğine yer verildi.

KAYNAĞIMIZ KÜRDİSTAN’DA GELİŞEN KADIN MÜCADELESİDİR

YPJ Kobanê Direniş Konferansı'nın sonuç bildirgesinde Kürdistan Kadın Özgürlük Mücadelesi'nin yarattığı kazanımlara da dikkat çekildi. Bu mücadelenin Ortadoğu'da istikrarlı bir kadın kurtuluş çizgisi ve yolunu belirlediği kaydedilen bildirgede, Kürt kadınlarının hem askeri-politik sahada, hem de ideolojik alanda yakaladığı düzeyin tüm kadınların umut ve beklentilerine kaynaklık ettiği belirtildi. Sonuç bildirgesinde devamla şu değerlendirmeler yapıldı: "Rojava'da örgütlenen kadın ordusu YPJ; kısa bir dönemde gücünü ve iradesini ortaya koyarak önemli kazanımlar elde etmiştir. YPJ'nin ulaştığı düzey ve özgürlük bilinci Kobanê direnişinde daha belirgin olarak ortaya çıkmıştır. DAİŞ vahşetine ve karanlığına karşı, özgürlük inancı ve kararlılığıyla savaşan YPJ'li savaşçılarımız; her türlü  ikiyüzlülüğe, alçaklığa, katliama karşı özgür ve onurlu bir yaşam düşüyle ömürlerini adamışlardır. Direniş mevzilerinde özgür yaşam için tereddütsüz öne atılmış, bedenlerinde patlattıkları bombalar ile DAİŞ erkek karanlığına korku salmışlardır. Bedeli ne kadar ağır olursa olsun, özgür ve anlamlı bir yaşam uğrana savaşan kadınlar, bugün Kürdistan’da özgür kadın ve toplum iddiasını ve iradesini en güçlü bir biçimde ortaya koymuşlardır."

YPJ'NİN VARLIĞI ERKEK AKLINININ YENİLEBİLECEĞİNİ GÖSTERDİ

YPJ Kobanê Direniş Konferansı sonuç bildirgesinde, başta Kobanê olmak üzere Rojava'da sergilenen direniş "egemen erkekliğe ait yalana, ikiyüzlülüğe ve düzenin bütün çirkinliklerine büyük bir tepki duyma, ondan nefret etme, ona karşı koyma" direnişi olarak tanımlandı. Rojava devriminin "kadın ve toplum iradesinin zirveleşmesi" olarak değerlendirilen sonuç bildirgesinde şunlar kaydedildi:  "Rojava direnişimiz; egemen erkeğe ve onun yarattığı sisteme ait ne varsa silip atarak, kadına ait olanı yeniden yaratmanın kararlılığını ve inancını ortaya koymuştur. Özgürlüğe olan tutkusu, özlemi, arayışı kadındaki direniş ruhunu ve mücadelesini zirveye taşımıştır. Kadın iradesini açığa çıkararak kadın katliamlarına ve kadını yaşam dışında tutan politikalara karşı umut olmuştur. Bu umudun büyütülmesi, tüm Ortadoğu kadın hareketlerinin ortak amacı haline dönüşmüştür. Rojava Devrimi aynı zamanda devlet-iktidar sistemine karşı dünya halkları açısından yeni bir seçenek haline gelmiştir. Rojava'yı kuşatan erkek karanlığına karşı sergilenen direniş etrafında halklar kenetlenmiş, YPJ özgülünde direniş inancı yaşam bulmuştur. YPJ'nin etki gücü yayıldıkça, dünya kadınları erkek şiddetine ve egemenliğe karşı savaşabileceklerine inanmışlardır. Erkek aklının yenilgisiyle, kadın etrafında anlamlı bir yaşamın örülebileceğini görmüşlerdir. YPJ, kadınların öz güven kazanmasında çok belirgin ve etkin bir rol üstlenmiştir. Bu anlamda YPJ direnişinin evrenselleştiğini belirtmek mümkündür. Saflarımıza dünyanın birçok yerinden kadınların katılmasının kaynağı budur. YPJ'nin sergilediği direniş dünya kadınlarına şu mesajı vermiştir: Erkek egemen sistemin tecavüz kültürüne mahkum değilsiniz. Kadınlar öz gücüyle dünyanın en vahşi çetelerini yenebilir, onları alt edebilir. Öz savunma ile erkek şiddetini durdurabiliriz. Ve kendi yeni dünyamızı inşa edebiliriz!"

KOBANÊ DİRENİŞ ŞEHİTLERİ YAŞAM FELSEFEMİZDİR

"Kobanê direnişini başta Ortadoğulu kadınlar olmak üzere tüm dünya kadınlarına adıyoruz" denilen YPJ Kobanê Direniş Konferansı sonuç bildirgesinde "Kobanê’de özgür kadın direnişi 5 bin yıllık erkek egemenlikli sistemin ve kültürün çöküşüdür" tespiti ile konferansta önemli kararlar alındığı kaydedildi. YPJ Kobanê Direniş Konferansı'nda ulaşılan bazı kararlaşmalar şöyle:

* Kobanê zaferi, şehitlerimizin eseridir. Bu zaferin yaratıcıları olan Revanlar ve Arinlerin, Zilan ve Beritanlar çizgisinin devamı olduğu bilinciyle Kobanê zaferinin yaşamlarımıza hakim kılınması temel felsefemizdir.

* Kobanê’de kadınlar direnişte ısrarın ve mevzileri bırakmamanın adı olmuştur. Bu duruşla birçok kahraman kadın şehidimiz özgürlük çizgisinin öncüleri olmuştur. Kobanê’li kadınların özgür yaşam kararlılığı şehit Revan’ın büyük bir cesaretle kendisini düşmanda patlamasında yansımasını bulmuştur. Zilanların fedai ruhu Kobanê’nin ruhu olmuştur. Arin yoldaş savaşın en yoğun olduğu dönemde fedai ruhu ile bir başka yaşam halkası oluşturmuştur. Yine Kobanê direnişine öncülük eden ve en ön cephede zafer ruhu ile savaşan, savaştıran ve bu temelde şehit düşen komutanlarımızdan; Rojen Rojhılat, Medya Helincê, Dicle Rojhilat, Destina Başur, Rojda Tırbespi, Nujiyan Gever, Roza Kobani, Gulan Batman, Özgür Afrin arkadaşlar zaferin komutanları olmuştur.

*Kobanê’de her bir kadın şehidimiz ayrı bir destan yazmıştır. Her cephede asla unutulmayacak ve tarihe mutlaka mal olması gereken kahramanlıklar sergilemiştir. Rojda Çarikli, Serhildan Kobanê, Dirok Kobanê, arkadaşlar Kobanê halkının yurtsever, direngen kadın kültürünün fedai gençlik ruhuyla bütünleşmesinin sembolleri olmuşlardır. Savaşın başından sonuna kadar direniş içerisinde sağlık görevlisi olarak yoldaşlarının yanında en ön cephede sonsuz bir emek ve çaba sergileyen Zozan Kobanê arkadaş yurtseverliğin ve fedakarlığın ölçülerini en üst düzeyde yaşamanın ifadesi olmuştur. Sarya Özgür yoldaş, kadın özgürlük ideolojisi ve enternasyonal devrimci dayanışmanın sembolü olarak Kobanê Direniş tarihine geçmiştir.

* YPJ direnişiyle kadın özgürlük tarihine ve yarattığı mirasa sahip çıkılması ve evrenselleşme gerçeğinin daha da geliştirilmesi en temel görevimizdir. 

*Demokratik modernite paradigması ve kadın kurutuluş ideolojisi temelinde bilinçlenen, iradeleşen, örgütlenen, mücadeleyi yükselten ve güzelleşen özgür kadın gerçeğinin yaşamın ve savaşın her anında esas alınması temelinde önemli bir kararlaşma yaşanmıştır.

* Yeniden yapılanma temelinde YPJ gücünün büyütülmesi, profesyonelleşmesi, savunma sisteminin güçlendirilmesi, Demokratik Suriye espirisi ile farklı kimlik ve kültürlerden kadın öz savunma birliklerinin örgütlendirilmesi çerçevesinde önemli hedefler belirlenmiştir.“

CİZÎRÂ BOTAN HALKI SELAMLANDI

Büyük bir kararlaşma ve iddia düzeyine ulaşıldığı belirtilen  YPJ Kobanê Direniş Konferansı'nın sonuç bildirgesinde, Bakurê Kurdistan'da AKP faşizmine karşı büyük bir direniş sergileyen başta Cizîra Botan halkı olmak üzere Kürdistan’ın dört parçasında direnenler selamlandı. Bildirgede son olarak şunlar ifade edildi: "Konferansımız Kürdistan'ın dört bir yanında dünden bugüne kadar tüm serhildanlara öncülük yapan anaları, direnen kadınları selamlamış, başarı ve özgürlük sözünü yenilemiştir. Bu sözümüz doğrultusunda tüm genç kadınları toprağına, kimliğine, kültürüne, tarihine sahip çıkmaya ve YPJ saflarında aktif yer almaya çağırıyor, YPJ Kobanê Direniş Konferansı tüm kadınlara ve halkımıza kutlu olsun diyoruz."

...