Yüksekova’da 26 kadına taciz

Yüksekova’da 26 kadın, sanal medya üzerinden fotoğrafları izinsiz bir şekilde paylaşılarak taciz edildiği için İHD’ye başvurdu.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 26 kadına ait fotoğraflarla sahte hesaplar açıldı. Bu hesapları açan kişi veya kişiler, kadınların gerçek hesaplarına da taciz ve tehdit mesajları gönderdi. 26 kadından bazıları  İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi’ne giderek olaya ilişkin hukuki sürecin başlatılması için başvuru yaptı.
Olaya ilişkin İHD Yönetim Kurulu üyesi Pınar Şen açıklama yaptı. Şen, Hakkari ve ilçelerinde kadınların hedef alındığını, özel yaşam haklarının ihlal edildiğini söyledi.
Şen, “Başvurucular, en son 22 Ocak 2022 tarihinde bir sanal medya uygulaması üzerinden kendi adlarına ait gayriahlaki hesapların açıldığını kaydetti. Bu hesaplar üzerinden kendilerine ait fotoğraflar izinsiz bir şekilde alınarak paylaşılıyor. Başvurucular, yaşanan olaydan dolayı manevi olarak çok zarar gördüklerini ve sosyal yaşamlarının çok etkilendiğini belirtmişlerdir” dedi.

'KADINLARIN ONURU HEDEFTE'

26 kadına ait fotoğrafların izinsiz bir şekilde alınıp isim ve soy isimleriyle birlikte paylaşıldığını söyleyen Şen şöyle devam etti: “Bu, bölgede yaşayan kadınların onurlarına ve şahıslarına yapılmış büyük bir saldırıdır. Bu yüzden diyoruz ki sistemleştirilen ve üretime geçen erkek egemen zihniyetinin aracı kadın ve kadın bedeni olamaz. Erkek egemen zihniyete mensup kişi ve kişilerce sosyal medyanın her alanında bu paylaşımları yapmanın hukuki yaptırımı ortadadır."
Kadın bedeninin toplumun eril zihniyeti tarafından metalaştırılmaya çalışılmasının mevcut sistemin aktarmış olduğu ‘erklik’ politikasının bir ürünü olduğunu belirten Şen, şöyle dedi: "Yüksekova’da yaşanan bu durum karşısında insan hakları savunucuları olarak, kadınların eril zihniyet içerisinde metalaştırılarak bu denli gayriahlaki ithamlar içerisinde yalnızlaşmasına izin vermeyeceğimizi, bu konuda gerekli mücadeleyi hukuki süreci başlatarak vereceğimizi kamuoyuna ve basına duyururuz."