Yusra Derwêş ve Leyman Şiwêş için görkemli tören

Türk devletinin SİHA ile katlettiği Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş ve Leyman Şiwêş, düzenlenen görkemli bir törenle sonsuzluğa uğurlandı. Şehitlere birlik ve mücadele sözü verildi.

Türk devletinin düzenlediği hava saldırısında şehit düşen Qamişlo Kanton Meclisi Eşbaşkanı Yusra Derwêş ve Qamişlo Kanton Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Leyman Şiwêş'in (Rîhan Amûdê) cenazesi için binlerce kişi akın etti.

Törende konuşan Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi Eş Başkanı Hêvî El-Sayed, "Buradaki bu kalabalık, hiçbir gücün moralimizi ve irademizi yenemeyeceğini gösteriyor. Öncelikle Önder Öcalan’a başsağlığı diliyorum çünkü o kadınların kahramanıdır. Düşman, lider kadınları hedef alıyor, çünkü onların kahramanlıklarından korkuyor” dedi.

‘DİMDİK AYAKTA DURACAĞIZ’

Cizre Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Telet Yûnis, işgalci Türk devletinin, Özerk Yönetim’in DAİŞ çetelerini yargılayacağını açıklamasının ardından bölgeye saldırılarını artırdığına işaret ederek, şöyle devam etti: "DAİŞ `Erdoğan'ın çocuklarıdır', halkın demokratik projesini yıkmak ve halkı iradesiz bırakmak istiyorlar. Astana'da toplantıya hazırlanan güçler Suriye halkını hedef almaktadır, bu toplantı özgürlükçü halkımıza yönelik komplonun devamıdır.”

Uluslararası güçlerin sessizliğine de değinen Yûnis, şöyle seslendi: "Yeter artık, bu sessizlikle katliamların suç ortağısınız. Bölge halkı, dünya barışı ve güvenliği için ağır bedeller ödemiştir. Özerk Yönetim projesinden ahlaki olarak sorumlu olmalısınız. Suriye halkının beklentilerini karşılamak için üzerlerine düşen görevi yapmalısınız.”

Yusra Derwêş, Leyman Şiwêş ve Firat Tuma’yı Yûnis, “Rihan bir savaşçıydı, direnişçiydi, militandı, Yusra ise bir gülücüktü, öğretmendi, yöneticiydi, başrol oyuncusuydu. Firat da özverili ve kahramandı. Halkımızın kendi yolundan gitmesi için kendi yönetimi ve iktidarı etrafında toplanması ve soykırımcı politikaları bozguna uğratması gerekmektedir. Bu şehitlerin umutları gerçekleşene kadar dimdik ayakta duracağız” şeklinde konuştu.

‘ÖZGÜR KADININ 38 YILLIK SESİ’

Kongra Star Koordinasyon Üyesi Rûken Ehmed ise, yol arkadaşlarını anlatırken, "Rihan Kurdistan’dır; çünkü Amûdê, Kobanê, Qamişlo, Efrîn, Amed, Mahabad, Silêmanî ve Hewlêr’de bulundu. 2016 yılında bölgenin DAİŞ’ten kurtarılmasının ardından Minbic’e gelerek halkıyla birlikte çalıştı. Özgür kadının sesi olmak için 38 yıl özgürlük mücadelesi verdi” diye konuştu.

‘İŞGAL ALTINDAKİ YERLERİ ÖZGÜRLEŞTİRMEMİZ GEREKİYOR’

Rûken Ehmed, Özerk Yönetim'in DAİŞ çetelerini yargılama kararının ardından, ortağı Erdoğan'ın DAİŞ’i korumak için harekete geçtiğini belirterek, "Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spî, Ezaz ve Cerablus'u özgürleştirmemiz gerekiyor. Topraklarımızdan bir cennetin daha işgal edilmesine izin vermeyeceğimize söz veriyoruz” dedi.

‘HALKLARIN İRADESİ SEMBOLDÜR’

Rûken Ehmed’den sonra Süryani Birlik Partisi Eşbaşkanı Senherib Bersûm söz aldı. Türk devletini tarihten bugüne aynı zihniyeti taşıdığını belirten Bersûm, “Haklı, iradeli ve şehitlerle bağımız olduğu için her zaman başarılı oluyoruz. Halkımız bölgede birlik içinde yaşıyor, kanımız birleşti, şehitlerimize bununla söz veriyoruz. Halkların iradesi bir sembol ve bir ışıktır ve Özerk Yönetim buna bağlı kalacaktır” mesajı verirken, Yusra Derwêş'in ailesi adına söz alan Aydın Beşir Mele Newaf da, "İki şehit Kürt kadınının simgesidir. Şehitlik, içinde aşk barındırdığı için bir destandır. Halk, canı gönülden şehitlerinin izinden giderse mutlaka muvaffak olur ve düşmanların planlarını bozguna uğratır” diye konuştu.

Ardından her iki şehidin cenazesi Şehit İsmail Şehitliği’ne götürülerek burada defnedildi.