Zeynep Erdem Maxmur’da anıldı

Güney Kürdistan’a bağlı Etruş Mülteci Kampı’na 13 Eylül 1995’te KDP tarafından yapılan saldırıda yaşamını yitiren ARGK gerillası Zeynep Erdem (Jiyan) Maxmur Şehit Rüstem Kampı’nda bir tören ile anıldı.

Güney Kürdistan’a bağlı Etruş Mülteci Kampı’na 13 Eylül 1995’te KDP tarafından yapılan saldırıda yaşamını yitiren ARGK gerillası Zeynep Erdem (Jiyan) Maxmur Şehit Rüstem Kampı’nda bir tören ile anıldı.

KDP’nin 13 Eylül 1995’te Etruş kampına düzenlediği saldırıda yaşamını yitiren ARGK gerillası Zeynep Erdem (Jiyan) Maxmur Şehit Rüstem Kampında anıldı. Erdem adına kurulan akademide düzenlenen törene, YJA Star gerillalarının yanı sıra PAJK Koordinasyonu üyeleri ve YJA Star Maxmur Kerkük Eyalet Komutanı Çiğdem Doğu ve onlarca Maxmurlu kadın katıldı.

Törende bir konuşma yapan PAJK Koordinasyon üyesi Zilar Sterk, “Zeynep Erdem ile 13 Eylül 2014'te DAIŞ çetelerine karşı direnişte yaşamını yetiren gazeteci Deniz Fırat, YJ Star gerillası Avesta Harun Fırat ve HPG gerillaları Diyar Şerewi ve Siyabent Zap'ı saygıyla anıyoruz.

Bugün Jiyan arkadaşın 20. şahadet yıl dönümüdür. Bu vesileyle bütün devrim şehitlerini anıyor ve mücadelelerini sürdürme sözümüzü yeniliyoruz.

Jiyan arkadaş Sivaslı bir arkadaştı. 1988 yılında Ankara'da özgürlük saflarına katılmış. Ülkede ve ülke dışında büyük bir fedakârlıkla birçok çalışmada yer aldı.

O büyük bir kadın devrimciydi ve özgürlük hareketinde kadına öncülük eden bir yoldaşımızdı. Kendini her yönüyle bilinçlendiren Jiyan arkadaş, şehitlerin, Önderliğin ve halkın değerlerine büyük bir saygıyla kendini devrime katıyordu" dedi.

Erdem’i Maxmur halkının çok yakından tanıdığını da söyleyen Sterk şöyle devam etti: “1995'te Etruş kampı KDP tarafında saldırıya uğramıştı. Bu saldırı soncu Zeynep Erdem arkadaş halka saldıran KDP tarafından şehit edilmişti. O nedenle Mexmur kampında Zeynep arkadaşın öncülüğü ve direnişiyle burada bir sembol olarak her yıl anmaktadır. Mexmur halkı direnişçi bir halktır. O nedenle sonuna kadar kendi değerlerine ve şehitlerine sahip çıkmasını bilmiştir.

Ayrıca Zeynep arkadaş Sivas ve Ankara'da büyümüştü ve öğrenciydi. Kendi kültürüne çok bağlıydı. O nedenle kentlerde ya da metropollerde değil, Kürdistan dağlarında direnişe katılmıştı."

SÖMÜRÜLMEYE KARŞI DİRENİŞ’

Şimdiye kadar Kürt ve Kürdistan düşmanı güçlerin Kürt halkının değerlerini sömürdüğünü ve asimile etmeye çalıştığını da kaydeden Sterk, bu sömürüye karşı özellikle Kürt kadınlarının ve Kürt halkının hep büyük direnişle karşılık verdiğini de belirtti.

“Yine Zeynep arkadaşı şahadetinin 20. yıl dönümünde anarken, Botan direniş kalesi Cizre başka olmak özere Kürdistan’ın bütün alanlarında halkımızın büyük direnişine şahit oluyoruz” diyen Sterk, AKP’nin 9 gün boyunca sokağa çıkma yasağı ilan ettiği ve 22 sivili katlettiği Cizre direnişine ilişkin de şunları vurguladı: “Günlerdir büyük kuşatma altında olan Cizre halkının faşizme karşı göstermiş oldukları direnişi büyük bir saygıyla selamlıyoruz. Yine bir anne 13 yaşındaki Cemile adındaki kızının cenazesi bozulmasın diye bir buzdolabında saklayan o annenin direnişini selamlıyoruz.