Zilan Festivali’nde kadınların zafer çizgisi selamlandı

Coşkunun hakim olduğu 17. Zilan Kadın Festivali’nde kadın köleliğini devam ettirmek isteyen sistemlere karşı “Önder Apo'nun zafer çizgisinde, gerilla direnişinde ve kadınların ısrarlı mücadelesinde yürüyelim ve kazanalım” mesajı verildi.

“Jin Jiyan Azadî Ji Kurdistan e bi Cîhanê ve” şiarı ile Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde gerçekleştirilen 17’nci Zilan Festivali, direniş ve mücadele mesajlarının verilmesi ardından sona erdi.

23 Aralık’ta Paris’te gerçekleşen katliamda şehit düşen Evîn Goyî’ye adanan Zilan Festivali’ne binlerce Kurdistanlı kadın ulusal kıyafetleriyle akın etti. Kurdistanlıların yanı sıra dostlarının katıldığı festivalde  sık sık ‘Jin Jiyan Azadi’, ‘Şehîd namirin’ sloganları atıldı. Alanda açılan kitap, ulusal kıyafetlerin tanıtıldığı stantlar yoğun ilgi gördü. Festival alanı Kürt Özgürlük Hareketinde şehit düşen kadınların resimleri ile donatılırken, kadın mücadelesini simgeleyen flamalar açıldı. Sık sık ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganların yükseldiği alanda, şehit Evîn Goyî’nin resmi sahneye asıldı.

Kadın devrimi ve Kürt kadının kazanımları konulu panel ardından sahne programı Ey Raqîp marşı eşliğinde bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Kadınlar yönelik kısa bir konuşma yapan YJK-E aktivisti Ayten Kaplan, 17. Zilan Festiva'lini Paris'te katledilen Evîn Goyî şahsında devrim mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlara adadıklarını belirterek, “Şehitlerimizin bize bıraktığı Jin Jiyan Azadî devrimi, bugün tüm dünyaya yayıldı. Kürt kadınları direnişiyle birçok kazanım elde etti ve bu kazanımlarını korumak için mücadelesini aralıksız bir şekilde sürdürecektir” dedi.

Daha sonra Kevana Zêrîn müzik grubu ve Sanatçı Şeyda sahne aldı.

KJK: DİRENİŞLE TECRİDİ KIRIP ÖNDER APO’YU ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ

Daha sonra KJK Koordinasyonu adına gönderilen mesaj okundu. KJK, herkesi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın zafer çizgisinde, gerilla direnişinde ve kadınları ısrarlı mücadelesinde yürüyüp, kazanmaya çağırdı. Festivali özgür dağların direniş ruhuyla selamlayan KJK Koordinasyonu, Evîn Goyî, Leyla Amed, Bêrîvan Zîlan ve Raperîn Amed başta olmak üzere devrim şehitlerini andı.

Türk devletinin yüz yıldır uyguladığı soykırım politikalarının ilk hedefinin Kürt kadınlar olduğu belirtilen mesajda, “Kadınlar üzerinde özel savaş, soykırım, asimilasyon ve işgal politikaları uygulamak istiyor. AKP-MHP faşist rejimi, bu politikaları etkin bir şekilde uygulamak için tüm imkanlarını seferber etmiştir. Önder Apo şahsında komplocu güçler, Kürt halkını, kadınları ve tüm özgürlük hareketi savaşçılarını hedef almıştır” denildi.

Kürt Halk Önderi’nin direnişinin selamlandığı mesajda, “Direnişimiz ve mücadelemizle tecridi kırıp Önder Apo'yu özgürleştireceğiz” denildi.

‘KADIN DİRENİŞLERİ SEL GİBİ BÜYÜYOR’

Kurdistan dağlarındaki gerilla direnişine de dikkat çekilen mesajda, yenilmeyen gerilla direnişinin işgal politikalarını başarısız kıldığı vurgulandı. Kadın köleliğini devam ettirmek isteyen sistemlere karşı kadın direnişlerinin sel gibi büyüdüğünün de belirtildiği mesajda, tüm kadınlara eylemsellik içinde olma çağrısında bulundu. “Önder Apo'nun zafer çizgisinde, gerilla direnişinde ve kadınların ısrarlı mücadelesinde yürüyelim ve kazanalım” denilen mesajda, festivale katılan herkes selamlandı.

‘MÜCADELEMİZİ JIN JIYAN AZADÎ SLOGANIYLA BİRLİKTE YÜRÜTECEĞİZ’

Daha sonra Avrupa Kadın Dayanışması adına Çiğdem Devran bir konuşma yaptı. Devran, Kürt Kadın Hareketi ve Türkiye devrimci kadın hareketinin birlikte güçlü olduğunu dile getirerek, “Eşit işe eşit ücret istiyoruz. Kadınlar olarak savaştan değil barıştan yanayız. Kapitalizmin krizlerini üzerimize yıkmasına müsaade etmeyeceğiz. Jin Jiyan Azadî sloganıyla mücadelemizi birlikte yürüteceğiz” dedi.

Festival, sanatçılar Eylem Aktaş ve Beser Şahin’in müzik dinletisi ile devam etti. Ardından Govend ekibi sahne aldı.

Festival, Jin Ma müzik grubunun sahne almasından sonra son buldu.