2023 yılın ilk 7 ayında 19 Wanlı inşaattan düşerek yaşamını yitirdi

AKP’nin Kurdistan’da ekonomik ambargo politikaları nedeniyle her yıl yüzlerce Kürt genci yaşamını yitirirken, 2023 yılın ilk 7 ayında 19 Wanlı genç inşaattan düşerek yaşamını yitirdi.

İş güvenliği ve denetiminin olmadığı inşaatlarda çalışmak zorunda bırakılan Kürt gençleri, iş cinayetlerinin kurbanı olmaya devam ediyor. Kurdistan’da AKP’nin ekonomi ambargosu devam ederken, işsizlik ve yoksulluk Kürt gençlerinin canına mal oluyor. Özellikle Wan, Mûş, Agirî, Îdir gibi Kurdistan kentlerinde her yıl on binlerce genç inşaatlarda çalışmak için Türkiye’nin metropol kentlerine gidiyor.

AKP’nin özel ekonomi ambargosu altında olan kentlerin başında ise Wan geliyor. Uygulanan ambargo nedeniyle sınır kapıları olan Wan’da sınır ticareti yasaklandı, hayvancılık ve tarım bitme noktasına getirildi. Wan Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerinin de kayyum ile gasp edilmesinin ardından binlerce kişinin işine son verildi. AKP’nin ekonomi uygulaması, işsizliğin ve yoksulluğun yüzde 80’lere ulaşmasına neden oldu. 

Ekonomik kriz, ekonomik ambargo Wan’da ekonominin çöküşüne neden oldu. Ekonomik çöküş, işsizlik ve yoksulluk nedeniyle özellikle genç kesiminin göç etmesine neden oluyor. 2022 yılında Türk kentlerine göç ederek inşaat sektöründe çalışan en az 56 Wanlı işçi inşaattan düşerek yaşamını yitirdi. 2023 yılının ilk yedi ayında ise en az 19 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 

Yaşamını yitiren işçilerden bazıları şunlar:

* 14 Ağustos 2023 tarihinde Erdîş ilçesine bağlı Hevirzong mahallesi nüfusuna kayıtlı Ayhan Gürbüz (35), İstanbul'da çalıştığı inşaatta yüksekten düşerek hayatını kaybetti. 

* Meletî'de çalışan Wanlı inşaat işçisi Yunus Tam, 31 Temmuz’da çalıştığı inşaatta iskelenin çökmesi sonucu yaşamını yitirdi.

*Veli Çelik, İstanbul’da, 3 Temmuz tarihinde çalıştığı inşaatın iskelesinden düşerek hayatını kaybetti.

* 28 Haziran’da Tekirdağ Çorlu ilçesinde inşaatta çalışan Mirkan Bingöl, 9. kattan düşerek hayatını kaybetti. 

* Wan’ın Bêgir (Muradiye) ilçesine bağlı Anzaf nüfusuna kayıtlı üç çocuk babası Şakir Yılmaz (42) 26 Haziran tarihinde Antalya’nın Manavgat ilçesinde çalıştığı inşaattan düşerek hayatını kaybetti.