92 kişilik Avrupa heyeti seçimleri izleyecek

HDP’nin daveti üzerine Avrupa’dan gelen 92 kişi, Kürt kentlerinde seçimleri gözlemleyecek. 

HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin daveti üzerine Avrupa ve birçok ülkeden aralarında parlamenterlerin, bürokratların, sivil toplum örgütü temsilcileri ve gazetecilerin de bulunduğu 92 kişi, yerel seçimlerini izlemek üzere bölgeye geldi. Gelen heyetler arasında Almanya Yeşiller Partisi Federal milletvekilleri, Sol Parti Hamburg Grubu ve gençlik örgütleri, İsveç Sosyal Demokrat Parti milletvekilleri, İtalya AVK Derneği üyeleri ve COBAS sendikası üyeleri, İngiltere Dostluk Grubu üyeleri, Fransa Sol Parti üyeleri ve Brötanya Kürt Dostluk Derneği üyeleri, Norveç Dayanışma Grubu üyeleri ile Kızıl Parti üye ve yöneticileri, İsveç Sol Parti Başkanı ve milletvekilleri ve Zürih Delegasyonu üyeleri bulunuyor. 

HDP Dış İlişkiler Komisyonu tarafından yapılan organizasyon kapsamında, gelen heyette yer alan isimler için Siirt, Batman, Mardin, Şırnak, Amed, Urfa, Dersim, Bingöl, Elazığ, Van, Hakkari ve Bitlis ile kentlere bağlı ilçelere görevlendirilme yapıldı. 

HEYETTEN 14 KİŞİ SINIR DIŞI EDİLDİ

HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü ve Batman Milletvekili Feleknas Uca, Newroz kutlamaları öncesinde seçimleri izlemek üzere bölgeye gelen heyetlerde bulunan 14 kişinin sınır dışı edildiğini dile getirdi. Uca, “Gelen heyetler seçimleri referandum niteliğinde görüyor. Resmi heyetler gönderilmese de Kürt halkıyla dayanışmak amacıyla heyetler halinde gelindi” dedi. 

'OY KULLANIMI İZLENECEK'

Heyetlerin “akreditasyon” gerekçesiyle engellemelere maruz kaldığını ifade eden Uca, “Resmi akredistasyon olunca bağlı bulundukları devletlerin görevlendirmeleri ile gönderilmeleri gerekiyor. O zaman hazırlanan raporların  da kabul edilmesi gerekiyor. Hal böyle olunca da seçimlerde yapılan hilelerin ve ihlallerin de kabul edilmesi gerekiyor. Engellemelere rağmen oy kullanımını izleyecekler. Aynı zamanda halkın coşkusunu da görecekler” diye konuştu.

‘GÖZLEMLERİMİZİ ALMANYA'YA AKTARACAĞIM’

Alman Sol Parti Federal Milletvekili Sabine Leıdıg, HDP’yi desteklemek amacıyla bölgeye geldiklerini belirterek, “HDP ile dayanışma içerisindeyiz. Bizim içinde örnek bir parti. Dayanışmamız sürecek. HDP’nin özgürlük ve demokrasiden yana verdiği mücadeleyi destekliyoruz. Yerinde desteklemek için buradayız. Gözlemlerimizi Almanya’da yaşayanlara ve Federal Meclise aktaracağım” dedi. 

‘HDP'DEN ÖĞRENECEKLERİMİZ VAR'

Almanya’nın Türkiye’de gerçekleştirilecek yerel seçimlere yoğun ilgisinin olduğunu söyleyen Leıdıg, şunları söyledi: “Özellikle Sol Parti içerisinde seçimlere yoğun ilgi var. Kadınların HDP içerisinde güçlü olmasından dolayı HDP’den öğreneceklerimiz var. Bunu kendi partimize de aktaracağız. Türkiye’nin bir değişime ihtiyacı var. Erdoğan’ın artık insanları hapislere koyamayacağını görmesi gerekiyor.”

Alman Sol Parti Federal Milletvekili Hakan Taş, 24 Haziran seçimlerindeki gözlemlerine ilişkin, “Öncelikle gelen heyetler seçim lokallerine alınmadı. Bir şeyleri gizledikleri açık ve net ortadaydı. Daha sonra birçok kentte seçim sonuçları geldiğinde, usulsüzlüklerin yapıldığını, oyların çalındığını hissettik. Tüm bunları hem Federal Meclis’e hem de Almanya Parlamentosu’na aktardık. 24 Haziran seçimleri eşit koşullarda yapılmadı” dedi.

'SEÇMENLERİN SANDIKLARA SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR'

Taş, 31 Mart yerel seçimlerinin eşit koşullarda yapılmadığına işaret ederek, “Hangi kanalı açarsanız açın, Erdoğan her yerde belediye başkan adayı gibi görüntüler izlemek mümkün. Biz bunu değiştirmek istiyoruz. Türkiye’de demokrasinin hakim olmasını istiyoruz. Demokratik bir hükümetin Türkiye’yi yönetmesini istiyoruz. Bunun için seçmenlerin oylarına ve sandıklarına sahip çıkması gerekiyor” diye kaydetti.

‘ERDOĞAN’A KIRMIZI KART!'

Almanya’nın Türkiye’ye yönelik ikili politika yürüttüğünü söyleyen Taş, “Avrupa ülkeleri de aynı şekilde. Avrupa’nın artık Erdoğan diktatörüne söylemesi gerekenleri söylemelidir. Bunun mücadelesini veriyoruz. İkili oynamak yerine Erdoğan’a kırmızı kartın gösterilmesi gerekiyor ve dur demek gerekiyor. Hükümet üzerindeki baskının arttırılarak, Türkiye’nin yeniden demokratik sürece dönülmesini sağlamak gerekiyor” diye konuştu.