2024 Yolsuzluk Algı Endeksi: Türkiye 107. sırada

2024 Yolsuzluk Algı Endeksi (CPI), yolsuzluğun küresel ölçekte ciddi bir sorun olmaya devam ettiğini, ancak bazı ülkelerde olumlu değişimlerin yaşandığını ortaya koydu.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından yayımlanan raporda, yolsuzluğun iklim eylemi üzerindeki yıkıcı etkisine de dikkat çekildi.

Raporda, dünya genelinde 32 ülkenin 2012’den bu yana yolsuzluk seviyelerini önemli ölçüde düşürdüğü belirtilirken, 148 ülkenin ise aynı dönemde durgun kaldığı veya daha da kötüleştiği ifade edildi. Küresel ortalamanın yıllardır 43 puanda yerinde saydığı ve ülkelerin üçte ikisinin 50 puanın altında olduğu vurgulandı.

İndeksin ilk sıralarında Danimarka, Finlandiya, Singapur ve Yeni Zelanda gelirken, en sonda ise sırasıyla Güney Sudan, Somali, Venezuela ve Suriye yer alıyor.

TÜRKİYE’NİN SKORU GERİLEMEYE DEVAM EDİYOR

Türkiye, 2024 Endeksi'nde 100 üzerinden 34 puan alarak 180 ülke arasında 107. sırada yer aldı. Türkiye'nin bu konumu, 2023 yılına göre değişmezken, 2012 yılında 49 olan puanının yıllar içinde istikrarlı şekilde gerilemesi dikkat çekiyor. Türkiye 2024 indeksinde Nijer, Nepal Malawi, Tayland, Cezayir ile aynı konumda bulunuyor.

KÜRESEL YOLSUZLUK VE İKLİM KRİZİ

Rapora göre yolsuzluk, sadece kalkınmayı engellemekle kalmıyor; iklim değişikliğiyle mücadelede de önemli bir tehdit oluşturuyor. Emisyonların azaltılması ve küresel ısınmanın etkilerine uyum sağlanması için ayrılan fonların çalınması veya kötüye kullanılması, dünya genelinde milyonlarca insanın iklim krizinin ağır sonuçlarına maruz kalmasına neden oluyor.

Ayrıca, usulsüz çıkar gruplarının etkisiyle çevresel zararların önüne geçilmesi için gerekli politikalar engelleniyor. Bu durum, fosil yakıt şirketlerinin çıkarlarının korunmasını ve çevresel yıkımın sürdürülmesini beraberinde getiriyor.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE ŞART

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Başkanı François Valérian, "Yolsuzluk sadece kalkınmayı baltalamakla kalmıyor; demokrasinin gerilemesi, istikrarsızlık ve insan hakları ihlallerinin temel nedeni haline geliyor. Uluslararası toplumun ve her ülkenin yolsuzlukla mücadeleyi en üst düzeyde bir öncelik haline getirmesi şart. Bu, barışçıl, özgür ve sürdürülebilir bir dünya için hayati öneme sahiptir" dedi.