Çınar davası: 2 kişiye birer kez müebbet ve 515 yıl 8’e ay hapis

Çınar Emniyet Müdürlüğü’ne 2016’da yapılan eylemle ilgili açılan davada yargılanan Nurettin Cengiz ve Mustafa Argın’a birer kez müebbet, 515 yıl 8'er ay hapis cezası verildi.

Amed’in Çınar İlçe Emniyet Amirliği binası ile polis lojmanına 13 Ocak 2016’da düzenlenen eylemle ilgili 3’ü tutuklu 4 kişi hakkında açılan davanın karar duruşması görüldü.

Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, haklarında 7’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen tutuklular Nurettin Cengiz, Mustafa Argın duruşmada hazır bulunurken, tutuksuz sanıklar Harun Doğan ile İzzet Özen duruşmaya katılmadı.

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı, Mustafa Argın, Nurettin Cengiz, Harun Doğan ve İzzettin Özen’in, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma”, bir kez “Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak bombalama suretiyle öldürme”, 5 kez “Tasarlayarak bombalamak suretiyle öldürme”, 6 kez “kamu görevlisine karşı tasarlayarak bombalama suretiyle öldürmeye teşebbüs”, 36 kez “tasarlayarak bombalama suretiyle öldürmeye teşebbüs” suçlarından 49 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi.

Savcılık mütalaasına karşı yazılı savunma yapan Nurettin Cengiz ayrıca “Siirt’te gerçekleşen tecavüzleri lanetliyorum. Bunun bir devlet politikası olduğunu düşünüyorum. Böyle bir sistemde benim PKK’ye katılmamam ahlaki olmazdı. Bu yüzden PKK’ye katıldım” dedi. Mustafa Argın ise, davada tanık olması gerekirken sanık olarak yargılandığını söyledi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, İzzettin Özen ve Harun Doğan’ın beraatına karar verirken, diğer sanıklar Nurettin Cengiz ve Mustafa Argın’a ayrı ayrı birer kez müebbet, 515 yıl 8'er ay hapis cezası verdi.