Êrîş Rizgar’ın cenazesi 7 ay sonra defnedildi

Hakkari’nin Anîtos Vadisi’nde kırsalında çıkan çatışmada şehit düşen HPG’li Êrîş Rizgar Kato’nun cenazesi 7 ay sonra ailesine teslim edilerek Hakkari’de defnedildi.

Hakkari’nin Anîtos (Yoncalı) köyü vadisinde 12 Haziran 2022 günü işgalci Türk devletinin gerçekleştirdiği hava saldırıları ve yaşanan çatışmalar sonucunda 3 HPG ve YJA Star gerillası şehit düştü. Şehit düşen Şirnex nüfusuna kayıtlı Jiyan Konur (Jînda Cûdî), Wan nüfusuna kayıtlı Canan Özdemir (Canda Welat) ve Hakkari nüfusuna kayıtlı Şaban Yorgun’un (Êrîş Rizgar Kato) cenazeleri, Hakkari Devlet Hastanesinde yapılan otopsi işlemlerinin ardından kent merkezine bağlı Serê Sola'nda bulunan “Kimsesizler mezarlığına” defnedildi.

Şehit düşen 3 HPG’liden Êrîş Rizgar Kato ‘nun cenazesi için aile bireyleri 7 ay önce aldıkları haber üzerine Mersin'den Hakkari'ye gelerek, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. Aile tarafından yapılan başvuru sonrası kan örneklerinin uyuşması üzerine, Hakkari Cumhuriyet Savcılığı aileye cenazelerini almaları için izin verdi.

Kayyumla yönetilen Hakkari Belediyesinden cenaze aracı ve kepçe talep eden aile bireylerinin bu talebi ise gerekçe sunulmadan reddedildi. Aile bireyleri daha sonra kendi imkanlarıyla mezar yeri kazıp, özel bir araçla cenazelerini, polislerin ablukası altında defnedildiği “Kimsesizler Mezarlığı’ndan” çıkardı. Yorgun’un cenazesi, Hakkari merkeze bağlı Karşıyaka mahallesinde bulunan mezarlıkta polis ablukası altında defnedildi.