Êzidî toplumu Mam Beşir'ini kaybetti

Êzidî Toplumu Koordinasyonu üyesi Mam Beşîr kod adlı Hesen Dotar, Şengal dağında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Êzidî Toplumu Koordinasyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, Mam Beşîr 14 Aralık sabahı Şengal dağında kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

Beşir'in kaybının başta Êzidî toplumu olmak üzere tüm Kürdistan açısından büyük bir üzüntü kaynağı olduğunu belirten koordinasyon, "Tüm halkımıza, özellikle de Êzidî toplumuna ve ailesine başsağlığı diliyoruz. Şehadeti büyük bir üzüntü ve acı kaynağı olmuştur" dedi.

Açıklamaya göre, 2014'teki DAİŞ saldırıları sırasında Mam Beşir yönünü Şengal'e verdi. Beşir'in Êzidî toplumunun varlığını sürdürmesi, koruması ve kendi özerk statüsünü inşa etmesi için gece-gündüz çalıştığı belirtildi.

1956 yılında Batman'ın Cinneti köyünde doğan Mam Beşir, altı çocuk babasıydı.

Çok sayıda Êzidî aile gibi Mam Beşir de faşist Türk devletinin baskıları sonucu 1970 yılında Almanya'ya göç etmek zorunda kaldı. Beşir, 1983'ten itibaren Mam Zekî Şengali ve bir grup arkadaşı ile birlikte Êzidîlerin korunması ve örgütlenmesi için mücadele içerisine girdi. KCK Yürütme Konseyi Üyesi ve Êzidî Toplumu Koordinasyon üyesi Mam Zeki Şengali, 15 Ağustos 2018'de Türk hava saldırısında şehit düşmüştü. Koordinasyona göre Beşir, 37 yıllık mücadelesinde büyük emekler ve fedakarlıklarda bulundu.

Mam Beşir, 2003 yılında TEVDA hareketinin kuruluşunda da yer almış. Koordinasyon, "O kendi toplumunu, ailesi gibi görüyor ve bu temel üzerinden çalışma yürütüyordu. Mam Beşir, Mam Zeki'nin yol arkadaşıydı. Kutsal topraklarda, onun izinde yürüdü ve burada kavuştular" dedi.