Êzidxan Asayişi: Şengal’in sahibi, Şengal halkıdır

Êzidxan Asayişi, Bağdat ile Hewlêr arasında 9 Ekim 2020’de yapılan anlaşmanın yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Şengal halkına ilişkin kararların Bağdat veya Hewlêr tarafından verilemeyeceğini kaydetti.

Şengal Dağındaki Kers Vadisinde yapılan açıklamanın metnini Êzidxan Asayişi adına Asayiş Yönetimi Üyesi Ziyad Şengali okudu.

Şengali, “9 Ekim Anlaşmasıyla Irak Hükümeti, Türk devleti ve KDP arasında Êzidi halkının iradesi yok sayılarak bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmayla halkımızı tekrar soykırımla yüz yüze getirmeye çalıştılar ancak bizler bunu kabul etmedik. Bizler Êzidxan Asayişi olarak halkımızın yararına olmayan hiçbir anlaşmanın uygulanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Açıklamada,  “Şengal’in özerkliği tanınmalıdır. Şengal artık Önder Apo’nun felsefesi ile kurulmuş bir sistemle kendini yönetiyor. Bundan sonra halkımız kendi kararlarını kendisi alacaktır. Halkımız adına kararları Bağdat ya da Hewlêr veremez” ifadeleri kullanıldı.

Herhangi bir müdahaleye karşılık vereceklerinin altını çizen Êzidxan Asayişi, “Direnen halkımız dışında hiç kimse Şengal’in sahibiymiş gibi bahsedemez. Şengal halkı, Şengal’in sahibidir” vurgusunda bulundu.

Açıklama şu ifadelerle son buldu: “Yalnızca Şengal değil, dünyanın dört bir yanında ezilen halklar işgalci güçlere karşı direniyor. Bizler Êzidi halkı olarak sonuna kadar direneceğiz. Buradan bir kere daha ‘Berxwedan Jîyan e’ diyoruz.”