İHD: İnsanlık dışı bir muamele

İHD Amed, şehit cenazesinin kargoyla gönderilmesiyle tüm değerlerin ve hukukun çiğnendiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, şehit düşen HPG'li Agit İpek'in cenazesinin ailesine kargo yoluyla gönderilmesi vahşetine ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

'İŞKENCE SUÇU'

Açıklamada şunlar ifade edildi:

"Bilindiği üzere çatışmalı ortamda öldürülmüş kişinin cenazesine yönelik gerçekleştirilen işkence ve/veya kötü muameleler, ölen kişinin yakınları üzerinde meydana getirdiği manevi üzüntü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmenin 3. maddesinde düzenlenen insanlık dışı muamele yasağı kapsamındadır. Bu durum sözleşmenin ihlali olarak değerlendirilmektedir. Cenevre sözleşmeleri ve çatışma süreçlerine atıf yapan tüm uluslararası sözleşmeler, çatışan tarafların ve kamusal yetkileri elinde bulunduran kurumların insancıl hukukun gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirmeyi zorunlu kılmaktadır.

İpek’in cenazesinin kargo aracılığıyla aileye teslim edilmesi, insancıl hukuk normları, toplumsal, kültürel ve inançsal değerler gereği asla kabul edilemezdir. Bu durum ölüye, hatırasına, cenazeye saygıyı ve gömülme hakkını ortadan kaldırmıştır. Cenazeye yönelik yapılan bu muameleler işkence ve kötü muamele suçunu oluşturmaktadır. Uluslararası ve ulusal hukuk bu gibi durumlarda cenazenin teslim alınmasına dönük, kişinin hatırına saygı ve gömülme hakkını gözeten bir yöntemin nasıl olmasını gerektiğini ayrıntılı bir şekilde vermektedir.  Hukuksal normların yanı sıra toplumsal değerlerin, dinlerin ve inançların binlerce yıldır öğrettiği üzere; ölümün, cenazenin ve gömülme hakkının tüm insanlığın dokunulmaz değerleri olduğu kuşkusuz bir realitedir.  

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi olarak, insancıl hukuk ve değerler bakımından ağır ihlal olan eylemin ivedilikle soruşturulması ile ilgili kişi ve kurumlar hakkında işlem başlatılmasını talep ediyoruz.

Tüm hukuki süreç boyunca konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile bildiririz."