İktidar uzantıları yasaktan muaf

Van’da Kürt halkı ve demokratik kurumların her türlü eylem ve etkinlikleri yasak ama iktidara yakın cemaat ve vakıflar için tamamı serbest.

Van’da süresiz OHAL uygulayan AKP-MHP iktidarı, 6 yıldır Hakların Demokratik Partisi (HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) başta olmak üzere demokratik kurumların etkinlik, stant açma, basın açıklaması yapma, yürüyüş, gösteri hakkı gibi birçok demokratik hakkı kullanmasına izin vermiyor. Van halkına ve temsilcilerine OHAL kurallarını uygulayan iktidar, başta kendi partisine, kendisine yakın cemaat, vakıf ve derneklerin her türlü etkinlik yapmasına izin veriyor.

Adeta örümcek ağı gibi Van ve ilçelerini saran cemaat, vakıf ve dernekler cirit atıyor. İktidara yakın olan İHH, Semerkand, Başak Der, Ensar Vakfı, Arvasi Vakfı, İnsan Vakfı, Umud-Der, Anadolu Gençlik Vakfı, İlim Yayma Cemaati, İslam İlim İrşad Dayanışma Derneği, İbadethane Yaptırma ve Yaşatmayı Amaçlayan Dernekleri gibi onlarcası bulunuyor. Bu derneklerin bir amacı da AKP’ye yandaş bulmak, asimilasyona katkı sunmak.

Van faaliyet gösteren bu dernekler sık sık kent merkezlerinde ve mahallelerde özellikle stant, kermes ve etkinlikler düzenliyor. Bu etkinliklerin düzenlemesine Van Valiliği, ilçe kaymakamlıkları ile AKP il ve ilçe örgütleri de katılarak maddi destek sağlıyor. Özellikle Van Valiliğinin ve ilçe kaymakamlıkların düzenledikleri tüm festival, şenlik ve etkinliklerde yoğun katılım sağlıyor. Özellikle Van Valiliği ve Erciş Kaymakamlığı’nın ortaklaşa düzenlediği İnci Kefali Balık Festivali’nde AKP standının yanı sıra AKP’ye yakın cemaat, dernekler ve vakıflar yoğun katılım gösterdi. Valilik, kaymakamlıklar ve AKP’nin düzenlediği bu festivallere Van halkı ilgi göstermezken, korucu, asker, polis, memur ve devlet bünyesinde çalışan işçilerin aileleriyle katılması ise zorunlu. Bu etkinliklere katılmayanlara işten çıkarma ve para cezası veriliyor, sürgünle tehdit ediliyor.