İran ve Doğu Kürdistan direniş sürüyor

İran ve Doğu Kürdistan’da 16 Eylül’de bu yana benzeri görülmemiş bir halk hareketi yaşanırken, özellikle son günlerde Doğu Kürdistan’ın birçok kentinde yoğun saldırılar var.

16 Eylül’de 22 yaşındaki Kürt genç kadın Jina Emini’nin Tahran’da ahlak polislerince katledilmesinden bu yana onlarca kente yayılan bir halk ayaklanması yaşanıyor.

Devletin iletişim olanaklarına getirdiği yasaklara rağmen eylemlere ilişkin görüntüler sanal ağlara ulaştırılıyor. Eylemcilerin seslerini kısmen de olsa duyurabildiği tek kanal sanal ağlar olarak dikkat çekiyor.

Görüntüler pazar günü Doğu Kürdistan’ın Pîranşar, Serdeşt, Bokan, Mahabad, Sine, Seqîz, Merîwan, Dêwlan, Kamyaran, Dîwandere, Pawe, Ciwanro, Kirmanşan, Îlam ve Urmiye kentlerinde halkın sokaklara çıkarak barikatlar kurduğunu gösteriyor.

Özellikle Mahabad’da son günlerde devletin ağır saldırıları var. Kente takviye güçler taşınırken, halka karşı tankların da kullanıldığı belirtiliyor.

Sine, Ciwanro, Piranşar, Merîwan ve Dêwlan’da devlet güçlerinin pazar günü en az 8 kişiyi katlettiği bildiriliyor.

Ciwanro’ya ilişkin paylaşılan görüntülerde sık sık otomatik silah sesleri gelirken, yerde yatan birçok yaralıya halk kendi imkanları ile müdahalelerde bulunuyor.  Kentte eylemcilere karşı savaş silahlarını kullanıldığına dair bilgiler var. Ciwanro’da en az iki kişinin katledildiği ve çok sayıda yaralı olduğu bildiriliyor.

Aynı kentte ayrıca binlerce kişinin katıldığı bir cenaze töreninde “Kürt, Beluci, Azeri, özgürlük ve eşitlik” sloganları duyuluyor.

21 Kasım Pazartesi günü de devletin birçok kentte saldırıları devam etti. Piranşar’da devletin halka saldırdığını gösteren görüntüler paylaşıldı. Paylaşılan görüntülerde binlerce kişinin, devlet güçlerinin Pazar gecesi katlettiği 16 yaşındaki Karwan Qader Şukri’nin cenaze törenine katıldığı görülüyor.

Kirmaşan’da Sina Naderi isimli eylemcinin katledilmesinin 40’ncı yas gününde yüzlerce kişi sokaklara çıktı.

Sine’nin Baweriz köyünde pazar gecesi halk sokaklara çıkarak “Mahabad yalnız değildir” sloganı atıldı.

Dehgulan kentinde Muhsen Niazi isimli eylemcinin cenaze töreninde sık sık “şehitler ölmez” sloganı duyuldu. Eylemler sabah saatlerine kadar sürdü.

Yerel kaynaklara göre İran devlet güçleri Doğu Kürdistan’da geçen hafta en az 30 kişiyi katleti.

Protesto eylemleri İran’ın Tahran, İsfahan ve Şiraz başta olmak üzere onlarca kentinde de sürdü.

Bu arada protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle haklarında idam cezası verilen kişilerin sayısı 6’ya çıktı.

İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre 16 Eylül’den bu yana 43’ü çocuk olmak üzere en az 378 kişi katledildi. Gerçek bilançonun çok daha ağır olduğu tahmin ediliyor. On binlerce kişi de tutuklandı.