İran ve Türk devleti 2021’de en az 21 kolberi katletti

Kürdistan İnsan Hakları Ağı, İran ve Türkiye’nin 2021 yılında sınır hattında en az 21 kolberi yargısız infaz ettiğini açıkladı.

2021 yılı hak ihlalleri raporunu açıklayan Kürdistan İnsan Hakları Ağı, “2021 yılında en az 46 Kürt kolber sınır boylarında yaşamını yitirdi. 4 Kolber Türk devleti tarafından, 17 kolber ise İran pasdarlarınca öldürüldü” dedi.

Aynı süre içerisinde Türk ve İran devletlerinin saldırıları sonucu 47 kolberin yaralandığı belirtildi.

Raporda, devamla şu detaylar yer aldı: “Kolberlik yapan 1 çocuk ise intihar ederek yaşamına son verdi. 5 kolber çığ düşmesi sonucu, 3 kolber soğuktan, 3 kolber dağdan düşerek, 3 kolber ise kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 1 kolber suda boğuldu, 9 kolber trafik kazalarında hayatını kaybetti.”

Bununla birlikte 17 kolberin dağdan düşerek, birinin mayın patlaması sonuç, 26’sının da farklı sebeplerle yaralandığı bilgisine yer verildi.

Doğu Kürdistanlı 5 emekçinin de İran devlet güçlerinin saldırıları sonucu hayatını kaybettiğini belirten İnsan Hakları Ağı, “1 emekçi yaralandı” diye ekledi.

Raporda ayrıca en az 30 siyasi tutsağın geçen yıl yargılanmasına başlandığı, 6 Kürt tutsağın işkence gördüğü ve devlet saldırılarından kaçan 6 yurttaşın öldürüldüğü bildirildi.

Yıllın bilançoda devamla şunlar belirtildi:

“PAJK (Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê / Kürdistan Özgür Yaşam Partisi) ve HDK (Hizbî Demokratiki Kurdistan / Kürdistan Demokrat Partisi) üyesi 4 aktivist İran rejim güçleri tarafından Pencewin, Süleymaniye ve Hewler kentlerinde katledildi. 98 aktivist hakkında ömür boyu hapis cezası kararı verildi

2021 yılında en az 32 kadın katledildi. Kadın cinayetlerini gerçekleştirenlerin çoğunluğu erkeklerden oluşuyordu.

2021 yılında Avrupa ülkelerine geçmek isteyen 6 Doğu Kürdistanlı yurttaş yaşamını yitirdi. Aralarında çocuk, gazeteci ve insan hakları aktivistlerinin bulunduğu 421 kişi güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.”