İşgalcilere ait üs, helikopter ve askeri araçların vurulma anları - II

Zap, Metîna ve Avaşîn savaşı sadece direniş mevzi ve tünelleriyle sınırlı kalmadı. 4,5 ayda işgalci Türk ordusuna ait birçok üs, karakol, helikopter ve askeri aracın vurulduğunu belgeleyen onlarca görüntü kayıt altına alındı.

Türk ordusunun Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın üstlenme bölgesi olan Medya Savunma Alanları’ndaki Zap, Metîna ve Avaşîn’e dönük 14 Nisan 2022’de başlattığı son yılların en kapsamlı işgal harekâtı, 31 Ağustos 2022 günü itibarıyla 4,5 ayını doldurdu. Bu 4,5 ayda HPG ve YJA Star gerillaları hala devam eden uzun soluklu bir direniş sergiledi.

Neredeyse eylemsiz bir gün geçirmeyen gerilla güçleri, her türlü savaş taktiğiyle Türk ordusunu şoke eden sayısız saldırıya, devrimci operasyona imza attı. Mevzi ve tepelerde bulunan işgalci ordu üyesi askerlerin yanı sıra Türk devletinin savaş makinaları; helikopterler, tanklar ve askeri araçlar gerillanın hedefi oldu.

Üstelik Kürdistan Özgürlük Gerillası, bu savaşı sadece savaş tünelleri ve direniş mevzileriyle sınırlandırmayarak, Başûrê Kurdistan (Güney Kürdistan) topraklarında bulunan üs ve karakollara yönelik de birçok etkili eylem gerçekleştirdi. Onlarca Türk askerinin öldüğü bu eylemlerde birçok askeri araç da imha edildi.

Anı anına kaydedilen ve Gerilla TV ile HPG Basın İrtibat Merkezi tarafından Kürt ve dünya kamuoyuna duyurulan bu eylemler şunlardı:

BAŞÛR’DAKİ ÜS VE KARAKOLLARIN VURULMA ANLARI

10 Mayıs: Gündüz saatlerinde Başûrê Kurdistan sınırları içinde bulunan işgalci Türk ordusuna ait Sîrê karakolu nizamiyesi, gerilla güçlerince ağır silahlarla vuruldu. En az 4 işgalcinin cezalandırıldığı bu eylemin bütün anları kameralarla kaydedildi.

10 Mayıs: Saat 16:00’da Başûrê Kurdistan’da bulunan işgalci Türk ordusuna ait Bamernê askeri üs bölgesi, Kürdistan Özgürlük Gerillaları tarafından vuruldu. Üs bölgesinde bulunan 1 tankın imha edildiğine ilişkin yayınlanan görüntülerin yayınladığı eylemde, 3 işgalci cezalandırıldı.

24 Haziran: Saat 18:00’da işgalci Türk ordusuna ait Kanî Masî karakolu, HPG ve YJA Star gerillaları tarafından ağır silahlarla vuruldu. Bütün anları kameralara kaydedilen ve görüntüleri 25 Temmuz’da Gerilla TV’de yayınlanan bu eylemde 8 işgalci cezalandırıldı, 1 askeri çadır imha edildi.

 

 

10 Temmuz: Saat 20:40’ta Başûrê Kurdistan sınırları içerisinde bulunan Türk ordusuna ait Kanî Masî karakolundaki işgalciler suikast taktiğiyle vuruldu ve 1 işgalci cezalandırıldı. Gerillaların suikast eylemi saniye saniye kaydedildi.

16 Ağustos: Saat 18:15’te Güney Kürdistan toprakları içerisindeki Metîna alanında bulunan Türk ordusuna ait Bamernê askeri üssü gerilla güçlerinin hedefi oldu. Eylemde üs etrafında mevzi inşa eden bir kepçe aracının hedeflenerek ağır silahlarla vurulma anları kameraya alındı ve Gerilla TV’de yayınlandı. HPG Basın İrtibat Merkezi, eylemde 1 kepçe aracının imha edildiğini ve 2 işgalcinin cezalandırıldığını duyurdu.

VURULAN HELİKOPTERLERİN DÜŞÜŞ ANLARI

22 Nisan: Türk devletinin Güney Kürdistan’a işgal saldırısının ilk günlerinde, Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın 21 Nisan’ı 22’sine bağlayan gece Kurojahro’da helikopterleri darbelediği anların görüntüsü 23 Nisan günü Gerilla TV’de yayınlandı.

30 Mayıs: Saat 22:20’de Şikefta Birîndara Direniş Alanı üzerinde helikopter hareketliliği yaşandı. Yarım saat sonra helikopterlerden biri Kürdistan Özgürlük Gerillası tarafından vuruldu. Alev alan helikopter yükselemeden Xeregol’a doğru gitmek isterken bir kez daha gerilla güçlerinin hedefi oldu. Gece görüşü ile helikopterin vurulduğu ve düştüğü anlar saniye saniye kaydedildi ve Gerilla TV’de yayınlandı.

19 Ağustos: Saat 21:35’te Girê Amediyê Direniş Alanı’nda işgalcileri indirmek isteyen Skorsky helikopteri, hareketli gerillalar tarafından yakın mesafeden vuruldu. Ağır darbe alan helikopterin vurulma anları iki farklı noktadan kameralara kaydedildi ve 22 ile 23 Ağustos tarihlerinde Gerilla TV’de yayınlandı. İndirme yapamayan helikopterin ise Çelê ilçesine bağlı Girê karakolu yakınında düştüğü tespit edildi.

İMHA EDİLEN ASKERİ ARAÇLAR

 

 

8 Temmuz: Saat 13:00’da Çemço Direniş Alanı’na doğru ilerlemek isteyen işgalci orduya ait akrep tipi zırhlı araç, gerilla güçlerince ağır silahlarla vuruldu. Aracın içindeki işgalcilerle birlikte imha edilme anları saniye saniye kaydedildi.

 

 

2 Ağustos: Şırnak’a bağlı Girê Maymun ve Girê Sînek tepeleri arasında hareket halinde olan işgalci Türk askerlerine ait bir araç, hareketli YJA Star timleri tarafından sabotaj taktiğiyle vuruldu. 2 işgalcinin cezalandırıldığı ve 2 işgalcinin de yaralandığı tespit edilen eylemin görüntüleri Gerilla TV’de yayınlandı.

6 Ağustos: Saat 13:30’da Heftanîn’in Keşan alanında bulunan Girê Koxê Mele Yehya’da işgal amaçlı askeri yol yapmaya çalışan kepçe araçlarına yönelik gerillaların gerçekleştirdiği eylemin anları kayıt altına alındı. 29 Ağustos’ta Gerilla TV’de yayınlanan bu kayıtta 1 kepçe aracının imha edildiği görülüyor. HPG Basın İrtibat Merkezi ise, eylemde kepçe operatörü olan 1 işgalcinin de cezalandırıldığını duyurdu.

9 Ağustos: Saat 19:00’da Kunîşka’dan Çemço Direniş Alanı’na doğru ilerlemek isteyen Türk ordusuna ait panzer tipi 1 zırhlı araç, Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın hedefi oldu. 7 işgalcinin cezalandırıldığı bu eylemde, Türk ordusuna ait panzerin vurulma ve patlama anı kameralarla kaydedildi.

ELE GEÇİRİLEN ASKERİ MALZEMELER VE DRONLAR

4 Mayıs: Saat 17:30’da Akrê ilçesine bağlı Baqirman nahiyesindeki KDP üssünden 1 dron kaldırılarak Garê bölgesindeki gerilla noktalarının üzerine gönderildi. Askeri keşif amacıyla gönderilen bu dron HPG güçlerince düşürüldü.

24 Mayıs günü sabah saat 09:30’da Zap’a bağlı Kurojahro Direniş Alanı’nda bulunan Şehîd Şemdîn savaş mevzileri çevresindeki işgalciler, HPG ve YJA Star gerillalarınca vuruldu. 3 mevzinin imha edildiği ve 8 işgalcinin cezalandırıldığı eylemde, gerillaların eline 1 BKC silahı, 150 adet BKC mermisi ve 1 termal dürbün geçtiği kameralara kaydedildi.

30 Mayıs: Girê FM Direniş Alanı’na bağlı savaş mevzilerine doğru ilerlemek isteyen işgalciler, saat 12:55’te YJA Star timlerinin hedefi oldu. 10 işgalciyi cezalandıran YJA Star güçleri 4 işgalcinin cenazesinin üzerine gitti. Eylemin ardından gerillanın eline geçen 3 MPT-55 ferdi silah, 3 askeri dürbün, 1 adet lazerli noktalayıcı ve Uğur Doğru isimli işgalciye ait bir cep telefonunun görüntüleri yayınlandı.

7 Temmuz: Saat 08:15’te Girê Amediyê Direniş Alanı’na bağlı Girê Şehîd Pîrdoxan savaş mevzilerine doğru ilerlemek isteyen işgalcilerden ikisi cezalandırıldı. Bu eylemde gerillaların Naci Kaygısız ve Nurettin Tokyürek isimli işgalcilerin üzerinden kaldırdığı şu malzemelerin görüntülerini yayınladı: 1 adet Glock marka tabanca, 2 adet Alman yapımı HK-416 piyade tüfeği, 2 adet lazer noktalayıcı, 2 adet kızılötesi ışık yayan silah aparatı, 1 adet Aselsan marka telsiz cihazı ve çok sayıda askeri malzeme.

Bu eylemde Türk askeri Naci Kaygısız’ın da cenazesi gerilla güçlerinin eline geçti. HPG, 16 Temmuz günü Kaygısız’ın ailesine, “Talep etmeleri halinde çocuklarının cenazesini siviller yoluyla teslim edebileceğimizi belirtiyoruz. Başûrê Kurdistan’ın Duhok iline bağlı Amediyê ilçesine gelip bölgedeki siviller yoluyla bizimle iletişime geçebilir” çağrısı yaptı. Ancak bu çağrıya henüz bir yanıt verilmiş değil.

3 Ağustos: Saat 12:40’ta Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki savaş tünellerine doğru ilerlemek isteyen işgalciler, Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın hedefi oldu. Sabotaj taktiğiyle vurulan işgalcilerden 2’si cezalandırılırken, 1 koruma kalkanı, 1 tabanca, 1 kamera ve ölen Haydar Çelik isimli Türk askerine ait kaskın gerillaların eline geçtiği kameralara kaydedildi.