İşsizliğin arttığı Van'da esnaf sıkıntılı günler yaşıyor

Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, koronavirüs nedeniyle Van’da esnafın yüzde 90'ının etkilendiğini belirterek, "Böyle devam ederse kriz daha da büyütecektir. Ekonomik daralmayla birlikte işsizlikte artmaktadır" dedi.

Van’da koronavirüs nedeniyle binlerce kişi işsiz kalırken, birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. İşini kaybeden ve herhangi bir güvencesi olmayan binlerce kişi kredi borçlarıyla ile zorlu bir döneme girdi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de koronavirüs yayılmasını engellemek amacıyla tedbirler alındı. Bu tedbirler arasında sokağa çıkma yasakları ile iş yerlerinin kapanması oldu.

Sokağa çıkma yasakları ve iş yerlerinin kapanması nedeniyle binlerce kişi işsiz kaldı. Van şehri, İran ile sınır olmasının yanı sıra İstanbul gibi metropol şehirlerinden gelen kişiler nedeniyle koronavirüs vakalarında artış görüldü. Bir milyon 200 bin nüfusa sahip Van şehrinde onlarca köy, mezra, mahalle, apartman ve ev karantina altında. Van genelinde 50 binden fazla insan karantinada.

UZUN VADEDE CİDDİ EKONOMİK SONUÇLARI OLACAK

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Bölge Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, dünyada Covid-19 ile başlayan sürecin, Türkiye’de ve özelde Van’da uzun vadeli ciddi sonuçlarının olacağını vurgulayarak, Van’da 2011 yılında meydana gelen depremin sonuçlarını hala yaşadığını, Covid 19 ile mücadele kapsamında binlerce işyerinin tedbir kapsamında kapalı olduğunu söyledi.

Sıkıntılı olan Van ekonomisinin salgın süreciyle birlikte zor dönemlerden geçtiğini dile getiren Şahin, "İlimiz ekonomisi hizmet, kısmen turizm, hayvancılık, tarım ve az gelişmiş sanayisiyle zaten sıkıntılar yaşarken, bugün salgınla mücadele kapsamında durma noktasına gelmiştir. İlimiz esnafı bu kapsamda Mart’tan bu yana kapalı olan işyerlerinde ciddi sonuçları olan zararlarla karşı karşıya kaldılar" diye konuştu.

VAN ESNAFININ YÜZDE 90’I ETKİLENDİ

Koronavirüs nedeniyle Van’daki esnafın hemen hemen yüzde doksanının etkilendiğini ifade eden Şahin, şöyle konuştu: "Van’ın ekonomisi zaten sıkıntılı böyle devam etmesi halinde kriz daha da büyütecektir. Ekonomik daralmayla birlikte işsizlikte artmaktadır. Covid 19 ile mücadele kapsamında işyeri kapalı olanlara İŞ-KUR üzerinden çalışanlara yardım yapılmaktadır. Esnaflarla ilgili kamu bankalarından kredi paketleri duyurulmuştu fakat istenilen rakamları alamadıklarını duyuyorum.

Asıl kriz salgın ile mücadele sonlanmasından sonra belli olacaktır. Salgın ile mücadeleye ilişkin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tedbirler alınmıştır. Türkiye ve Van ekonomisinin salgın sonrası nasıl bir hal alacağını hep birlikte göreceğiz, görünen kısmı ile ilimizin ekonomisi sıkıntılı olacaktır."