YENİLENDİ

İtalya eski Başbakanı: ABD ‘Öcalan’ı Türkiye’ye verin’ dedi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik komplo sürecinde İtalya Başbakanı olan Massimo D’Alema, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’un kendisini arayarak “Öcalan’ı Türkiye’ye verin” dediğini itiraf etti.

MASSİMO D$ALEMA

Uluslararası Komplo sürecinde İtalya Başbakanı olan Massimo D’Alema, Medya Haber TV’ye konuştu.

Massimo D'Alema, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'un bizzat kendisini arayarak, Kürt Halk Önderi'ni Türkiye'ye iade etmelerini istediğini duyurdu.

D'Alema, şöyle dedi: "Bizim için direnmenin mümkün olmadığı durum ise Amerika'nın, Başkan Clinton'un beni arayıp 'Öcalan'ı Türkiye'ye vermelisiniz' demesi olmuştu. Evet, bunu Başkan Clinton bana söyledi ve biz de cevap olarak 'hayır' dedik. ABD ile müttefik olup da onlara 'hayır' demek inanın hiç de kolay değildir. Kesinlikle bana inanın, bu hiç de kolay değildir. Amerika 'Bunu yapmak zorundasın' dediğinde, İtalya içerisinde, gazeteler, politik liderler, birçok insan 'Evet, Amerika'nın talebini yerine getirmeliyiz' diye ayaklanmıştı. Amerika Birleşik Devletleri elbette her zaman Türk hükümetini destekledi. Biz İtalya'yız ama Amerika Birleşik Devletleri'nin müttefikiyiz. Biz Türkiye ile birlikte NATO'nun bir parçasıyız. Baskıya direnmek ve ABD'ye 'hayır' demek kolay değildi bizim için."

D'Alema, Kürt Halk Önderi'nin Roma'dayken önerdiği "Uluslararası Kürt Sorununda Demokratik Çözüm Konferansı"nın da ABD'nin Türkiye'yi desteklemesi nedeniyle yapılmasının zemini olmadığı fikrini savundu.

"Evet, Öcalan'ın çatışmanın barışçıl çözümüne kararlı olduğunu biliyorum" diyen D'Alema, "Ancak diğer taraftan Türk hükümeti bu süreci kabul etmeye hazır değildi. Ve Türk hükümetinin Amerika Birleşik Devletleri tarafından desteklendiğini de unutmamalıyız. Her ne kadar Öcalan'ın niyetini ve fikrini takdir etsem de söz konusu konjonktürde bunun zemini yoktu" diye ekledi.

'İMRALI'DA İNSANLIK DIŞI DURUM VAR'

Massimo D'Alema İmralı tecridinin hem insan hakları hem de siyaseten kabul edilemez  olduğunu söyleyerek, "Elbette, bizim açımızdan Sayın Öcalan'a uygulanan bu insanlık dışı muamele kesinlikle kabul edilemez. Çünkü biz, cezaevindeki insanlar da dahil olmak üzere insan haklarına saygı duyuyoruz. Siyasi açıdan da kabul edilemez. Çünkü bu önemli noktayı vurgulamak isterim ki; Öcalan, Kürt halkı ve Türkiye hükümeti arasında barışçıl çözüm için kilit bir rol oynayabilir."

'ABDULLAH ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI'

İtalya'nın eski başbakanı, Kürt Halk Önderi'nin derhal serbest bırakılması çağrısında da bulunarak, şunları belirtti:

"Erdoğan, Kürt sorununda Öcalan'ın da içinde yer alacağı, Kürt halkının haklarına saygı duyulacak bir çözüm yaratması için derhal Öcalan'ı serbest bırakmalıdır. Türkiye'nin milliyetçi zihniyetine hiçbir zaman anlam veremedim. Kürt sorunu bu şekilde çözülmez, sorun Kürtlere haklarını vererek çözülür, bu benim hem 25 yıl önceki hem de bugünkü düşüncemdir."

D'alema'nın söyleşisinin geniş bölümü Perşembe akşamı yayımlanacak.