ÖHD: İpek ve ailesi için hukuksal başvurular yapacağız

ÖHD, Dersim’de 2017 yılında girdiği çatışmada şehit düşen ve cenazesi ailesine 3 yıl sonra PTT ile gönderilen HPG gerillası Agit İpek'in ve ailesinin maruz kaldığı tablo karşısında ulusal ve uluslararası her türlü hukuksal başvuruyu yapacaklarını duyurdu.

Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkezi, yaptığı yazılı açıklamada, Dersim’de 2017 yılında girdiği çatışmada şehit düşen ve cenazesi ailesine 3 yıl sonra PTT ile gönderilen HPG gerillası Agit İpek'in ve ailesinin maruz kaldığı tablo karşısında ulusal ve uluslararası alanda her türlü hukuksal başvuruyu yapacaklarını duyurdu.

Açıklamasında İpek'in cenazesine ulaşmaya çalışan ailesine yıllarca bilgi vermeyen devlet yetkililerinin, 2019 Mayıs ayında aileden DNA örneği aldıklarını hatırlatan ÖHD, "Eşleşme yapılmasına rağmen cenaze aileye teslim edilmemiştir. 2 Mart 2020 tarihinde Agit İpek'e ait cenaze, Tunceli Başsavcılığı tarafından PTT kargoya verilerek Diyarbakır’da yaşayan aileye gönderilmiştir" diye belirtti.

'BU ACI KÜRTLERİN İNKARININ ÖZETİDİR'

ÖHD'nin açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: "Annenin elinde bir kargo paketinin içindeki cenaze görüntüsü kötülüğün sıradanlığına, insanlık dışı muamelenin ne denli sınırlarının zorlanabileceğini göstermektedir.

Öncelikle hukukta, tüm ideolojilerde ve dinlerde ölen insanın üzerinde hangi hüküm olursa olsun o hüküm kalkmış kabul edilir. Bir toplumda ölünün hatırasına saygı ve inancı gereği gömülebilmesi ve cenaze töreninin yapılabilmesi hayati önemdedir. Bu durum ulusal ve uluslararası mevzuatta hüküm altına alınmıştır. Ancak belirtmek gerekir ki insanlığın var oluşundan bugüne dek tartışma götürmeyen bir husus olan ölüye saygı illaki belli normlarla güvence altına alınmak zorunda değildir. İnsanlığın mirası olan ölüye saygı her türlü normdan üstündür ve devlet bu ahlaka uymakla yükümlüdür. Dolayısıyla bir anneye yaşatılan bu acı topyekün Kürt halkının varlığının inkar edilmesi anlamına gelmektedir. Bunun farkındalığı ile bizler; Özgürlükçü Hukukçular olarak İpek ailesinin maruz bırakıldığı bu tablo karşısında gerek ulusal gerek uluslararası her türlü başvuruyu yapacak, hukuk önünde sorumlulardan hesap sorulması için her türlü çabayı göstereceğiz."