Öncü bir YJA Star militanı oldu

Düşmanın saldırılarına karşı son nefesine kadar kararlı bir şekilde savaşan gerilla Avesta Têkoşîn, zafere olan inancıyla öncü bir YJA Star militanı olarak özgürlük mücadelesindeki yerini aldı.

AVESTA TÊKOŞÎN

Kürdistan kahramanlarının mücadelesi anlamlı yaşamın olduğu her yerde duyuluyor. Kararlı ve güçlü bir şekilde korkusuzca düşmana karşı direnen gerillalar, özgürlüğün sesi oldu. Bu uğurda yaşamını feda eden şehitlerin yoldaşları ardından silahlarını yerde bırakmıyor ve davalarının takipçisi oluyor. Özgürlük uğruna canını feda eden kahramanlardan birisi olan Mizgîn Aşkar (Avesta Têkoşîn), 1993 yılında Botan’ın yurtsever Didêrî aşiretine mensup bir ailenin ferdi olarak Siirt’te dünyaya gelir. Her Kürt çocuğu gibi o da küçük yaşta düşmanın saldırılarına ve baskılarına maruz kalıyor. Özellikle okula başladıktan sonra düşman gerçeği hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyor. Bu aynı zamanda Mizgîn’in bazı şeyleri sorgulamasına da yol açıyor. Kendisine dayatılan yaşam tarzına anlam veremez ve bu yaşamda şekillenmek istemez.

Düşmanının asimilasyon başta olmak üzere tüm kirli politikalarına rağmen kültüründe ve dilinde ısrar eder. Ancak yaşam koşullarının çocukluk hayalleri önünde engel olduğunu görür. Bu nedenle tüm arayışları güvenli ve özgür bir yaşam üzerinedir. Özellikle Rêber Apo'yu ve özgürlük hareketini tanıyarak gücünün farkına varıyor ve özgüven kazanıyor. Ailesi de özgürlük mücadelesinde çok büyük bedeller ödeyen değerli bir ailedir. Elbette bu durum da Mizgîn’i derinden etkiler. Ailesi ve çevresi sayesinde birçok çalışmada yer alır ve aktif hale gelir. Ancak en büyük hayali bir gün gerilla olmak ve yıllarca düşmandan çektiği acıların intikamını almaktır. 2014 yılında belli bir karar düzeyin ulaşan Mizgîn, yaşadığı yoğunlaşmaları pratikleştirmek Kürdistan Özgürlük Hareketine katılır. Gerilla saflarına geçtikten sonra Avesta Têkoşîn adını alır.

EN ZORLU KOŞULLARDA ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVLERİ YERİNE GETİRDİ

Gerillaları görmek artık onun için bir hayal değildi. Heyecandan ve mutluluktan içi içine sığmıyordu. Yıllardır hayalini kurduğu gerillaya Garzan’dan katılan Avesta Têkoşîn ilk eğitimlerini de burada alır. PKK’deki yoldaşlık ilişkilerinden ve gerillaların yaşam tarzından etkilenen heval Avesta, aldığı eğitimlerle hem askeri hem de ideolojik anlamda yetkinlik kazanır ve güçlü bir şekilde pratik çalışmalara dahil olur. Militanca duruşu ve yaşamıyla örnek bir YJA Star gerillası olan Avesta, kendisini eğitmeyi ve bu eğitimlerden aldığı bilgileri yaşamının bir parçası haline getirmek için yoğun bir çaba verir. 2015 yılının sonlarına doğru başarılı Garzan pratiğinin ardından Medya Savunma Alanları’na geçen gerilla Avesta, Heftanîn bölgesinde çalışmalara katılır. İşgalci Türk devletinin özgürlük hareketine ve Kürt halkına yönelik başlattığı topyekun imha saldırılarına karşı gerçekleştirilen eylemlerde yer alır.

Heftanîn alanında birçok eyleme komutan olarak katılan Avesta Tekoşîn, bu eylemlerde elde ettiği başarılarla yoldaşlarına da cesaret ve güven verir. Profesyonel bir gerilla olmak için iki yıllık başarılı Heftanîn pratiğinin ardından gerillanın yeniden yapılandırılması için geliştirilen askeri akademilere dahil olan heval Avesta, ağır silahlar branşında eğim görür. Eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra tekrar pratik alanlara yönelir. Büyük bir moral ve güçle Metîna alanına geçer. Hareketli gerilla timlerinin içerisinde yer alarak düşman saldırılarına cevap veren gerilla Avesta, Girê Hakkarî başta olmak üzere Metîna’nın birçok alanında direnişe öncülük eden örnek bir YJA Star militanı olur.

Gerilla Avesta Têkoşîn, Türk devletinin saldırısı sonucu 2023 yılının Haziran ayında şehit düştü. 10 yıllık mücadelesi boyunca daima kararlı bir şekilde mücadele eden gerilla Avesta, bir kadın komutan olarak en zor koşullarda tarihi rolünü ve misyonunu yerine getirdi. Son nefesine kadar tereddütsüz bir şekilde savaşan şehit Avesta Têkoşîn, zafere olan inancıyla öncü bir YJA Star militanı olarak özgürlük mücadelesindeki yerini aldı.